Vytisknout tuto stránku
st., 9. prosinec 2020 16:02

Konec levného zboží z Číny. Cenu ovlivní nové daně a cla

Kontejnery se zbožím připravené na export Kontejnery se zbožím připravené na export Zdroj: Tom Fisk; Pexels
Evropská unie zruší osvobození od daní na zboží z Číny. To se kriticky podepíše na cenách, které budou vyšší kvůli DPH a celním poplatkům. Cílem opatření je dosáhnout vyrovnaných podmínek na trhu a podpořít evropskou výrobu. V očekávání je také obrovský příliv kapitálu. Ne všichni ale věří v jednoznačný úspěch nových nařízení. Exportní společnosti se snaží předejít finančním ztrátám, a tak budují sítě prodejen a skladů přímo na území Evropské unie. 

Kryt na mobil, krycí sklo, čepice nebo louskáček na ořechy. Zboží, které už dlouho sháníte, ale ještě bez něj několik týdnů vydržíte. Tak by se dala popsat většina produktů, které z Číny putují do zemí celého světa. Dají se snadno objednat na některém z e-shopů čínských společností, které zboží nabízejí velice levně a často ještě s dopravou zdarma. V Evropské unii se dokonce většina objednávek vyhýbá DPH i celním poplatkům, a to v případě, že cenou nepřekročí hodnotu dvaadvaceti eur. To se má ale změnit od poloviny příštího roku.

Rada EU zruší osvobození od DPH na základě schválení návrhu z prosince 2017 a listopadu 2019. To bude mít zásadní vliv na cenu všech zásilek pocházejících z jiných zemí než ze zemí EU. Dosavadní hranice, která nastolovala rozdílné zdanění pro zboží nad a pod 22 euro, úplně zmizí. Evropská unie tak všechny přijaté zásilky vystaví naprosto stejným podmínkám. Na každou z nich se bude vztahovat daň z přidané hodnoty, která povede k navýšení ceny o 21 %. Další nárůst způsobí cena celního prohlášení, které stojí v přepočtu asi 200 Kč. Nová opatření nebudou mít vliv pouze na cenu produktů, ale nejspíš ovlivní i celkovou dobu trvání cesty od prodejce k zákazníkovi. Odbavení na celnici nyní vyžaduje pouze jedno hromadné celní prohlášení pro stovky drobných zásilek. Můžeme proto dedukovat ohromné časové ztráty, pokud každá z těchto drobných zásilek bude nutně vyžadovat vlastní celní prohlášení.

Nová opatření jsou podle Rady Evropské unie klíčová pro narovnání konkurenčního prostředí na trhu a podpoření místní výroby. Můžeme tak očekávat navýšení poptávky o zboží výrobců z Evropské unie, kteří se soustředí na produkci módních doplňků, dekorací a drobných praktických nástrojů. Rada zároveň předpokládá příliv kapitálu z nových zdanění ve výši až sedmi miliard eur.

Podle názorů některých ekonomů by se ale celá snaha o vyrovnání možností na trhu mohla minout účinkem. Společnosti, které by byli novými výplody unijní legislativy nejvíce poškozené, se snaží aktivně předejít ztrátám. Investují do infrastruktury v zemích Evropské unie, kde zakládají výdejní sklady a distributorská centra. Touto formou by mohli ušetřit své zákazníky od placení daní a celních poplatků. Velkou iniciativu vykazuje například společnost Alibaba Group, která provozuje například i notoricky známé internetové tržiště AliExpress.

Zobrazeno 1650 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. prosinec 2020 22:08
Jiří Dostál

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste