Vytisknout tuto stránku
ne., 20. prosinec 2020 22:14

V Porubě letos Vánoce nejsou téměř znát

Prázdné Alšovo náměstí v Ostravě-Porubě Prázdné Alšovo náměstí v Ostravě-Porubě Zdroj: Vlastní zdroj
Vánoce v Porubě jsou letos velmi strohé. Na poslední, zlatou, adventní neděli to tady vypadalo, jako by snad ani za pár dní neměly být. V podstatě liduprázdná Hlavní třída je toho pádným důkazem. 

Bývá zvykem, a to všude po republice, že poslední dny adventu jsou velmi živé a euforické. A to nejen v nákupních centrech, kde se tak, jak je Čechům vlastní, dokupují dárky na poslední chvíli. Venku v ulicích se ve stejném čase davy lidí veselí a užívají si magickou vánoční atmosféru. Pokaždé se náměstí měnila v rušná místa a vypadalo to, jako by snad příští rok neměly být žádné Vánoce. Všeobjímající atmosféra pohltila všechny a všechno kolem. Všudypřítomná zima a tma zase přiměla kolemjdoucí zahřát se svařákem či punčem z vánočního trhu. Letošní pandemie však zanechala nesmazatelné stopy i v těcho dlouholetých tradicích. Čtyři dny před Štědrým dnem v krásné zimní odpoledne nikde nepotkáte davy. Sváteční šílenství se nekoná venku ani na jinak obvyklých místech. Konkrétně Alšovo náměstí v Porubě a Hlavní třída se letos nepyšní honosnými jarmarky. A to tady zpravidla každoročně v tomto čase není k hnutí.

Samozřejmě za to může jedna hlavní událost, a to koronavirová pandemie. Kvůli ní stánkaři a trhovci nemohou prodávat alkoholické nápoje a teplé jídlo určené k okamžité konzumaci. Z toho důvodu se v současné době mnohým z nich ani nevyplatí stánky provozovat. Buď by neměli dostatečný odbyt, nebo by se museli přeorientovat na prodej jiného sortimentu. Prodejce vánočních stromků pan Petr také pociťuje, že je letošní sezona jiná. „Oproti minulému roku prodám mnohem méně, lidé už asi více šetří," poznamenal prodejce. Živé vystoupení kapel na porubském Alšově náměstí letos neuvidíte, občas se nanejvýš českými písněmi rozehrají přistavené reprobedny. Normálně by se tam každé odpoledne od prvního adventu střídala jedna kapela za druhou. Vypadá to, že na pravé Vánoce si 80 tisíc Porubanů bude muset ještě rok počkat.

 

Zobrazeno 1112 krát
Naposledy upraveno: po., 21. prosinec 2020 00:02
Jan Grossmann

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste