Vytisknout tuto stránku
so., 2. leden 2021 17:50

Od nového roku končí podpora Adobe Flash Player. K čemu sloužil a co jej nahradí?

Adobe Flash Player Adobe Flash Player Zdroj: Adobe
San José - V roce 2021 nás čeká spousta změn. Jednou z nich je ukončení podpory přehrávače Flash Player od společnosti Adobe a to od 31. prosince 2020. První zmínky o konci padly už v roce 2017. Flash již od devadesátých let umožňoval zobrazení SWF (ShockWave Flash) souborů, které snad každý někdy otevřel. Jedná se totiž o online hry, videa nebo animace. I známý YouTube dříve Flash využíval ke spouštění svých videí.

Společnost Microsoft uvedla, že podnikne kroky k odstranění programu Flash z operačního systému Windows. Od nového roku tak Flash nepodporuje Microsoft Edge ani Internet Explorer. Microsoft nadále doporučuje nejnovější aktualizace zabezpečení.

Společnost Apple a její zakladatel Steve Jobs již v začátcích došel k závěru, že jej nebude na svých zařízeních iPhone podporovat a to z důvodu bezpečnosti a výkonnosti zařízení. Kvůli tomu došlo v roce 2008 ve Velké Británii ke sporu. V reklamě na již zmiňovaný iPhone bylo řečeno, že je na zařízení možné, dostat se „do všech částí internetu“, přitom mu chyběla podpora Flashe. To úřad pro reklamní standardy označil za zavádějící informaci a reklamu zakázal. Společnost pak nesměla ve svých reklamách tohle označení používat.

Konkrétně Apple využíval HTML5, který umožňoval většinu toho, co Flash. Dnes se využívá téměř všude. Výhodou oproti Flash je rychlost a hlavně nenáročnost na výkon. Také je bezpečnější, co se týče přístupu například do internetového bankovnictví. Dalšími možnostmi je WebGL nebo WebAssembly.

Jak na tom budou aplikace od Adobe Reader a Acrobat? To se dozvíte zde

Zobrazeno 956 krát
Naposledy upraveno: pá., 8. leden 2021 19:31
Sandra Tomášková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste