Vytisknout tuto stránku
čt., 24. listopad 2011 19:56

Den pro dětskou knihu 2011

Na poslední sobotu před adventem – 26. listopadu – letos připadá Den pro dětskou knihu, propagační kampaň pro děti a rodiče. Mezi stovkou zúčastěných bude i Knihovna města Olomouce, přesněji její Oddělení pro děti a mládež. Cílem organizátorů Dne je získat si malé čtenáře a také inspirovat rodiče ke koupi knihy jako vánočního dárku, na který se nebude jen prášit. Proto bude možné knížky nakoupit i na místě.

Po celé dopoledne bude v budově na Náměstí Republiky otevřena kreativní dílna, kde budou od 8 do 12 hodin probíhat soutěže pro děti za účasti knihovnic v kostýmech. Jako součást programu je připravena návštěva z olomoucké zoologické zahrady, která přijde v 10 hodin.

Jen v Olomouckém kraji je registrováno 12 dalších knihoven, např. Knihovna Vincence Priessnitze v Jeseníku a Městská knihovna Lipník nad Bečvou, p. o. Celou akci sponzoruje firma Skanska, a.s. a SKIP ČR (Svaz knihovníků a informačních pracovníků).

Kvůli stále se snižujícímu počtu dětských čtenářů jsou pořádány i různé další projekty na podporu četby, letos na jaře proběhl jeden s názvem Celé Česko čte dětem. Jednou z metod pro zaujetí dětí je předčítání starších žáků těm nejmladším. V anketě k tématu Knihy a knihovny přiznalo 59% dětí I. stupně ZŠ, že jim doma rodiče čtou málo nebo nikdy a jen 6% dětí z II. stupně ZŠ uvedlo, že navštěvuje pravidelně městské knihovny (údaje ze ZŠ T.G. Masaryka Poděbrady).

<

Zdroje

 

http://www.kmol.cz/akce/306-den-pro-detskou-knihu/

http://moderniobec.ihned.cz/c1-53714490-den-pro-detskou-knihu-2011-je-za-dvermi

http://www.dendetskeknihy.cz/prehled-akci?region=8

http://www.zstgmpodebrady.cz/mezinarodni-regionalni-projekty-a-programy-ktere-skola-realizuje/cele-cesko-cte-detem-projekt-podpory-ctenarstvi/

 

 

 

Zobrazeno 2765 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Vendula Bálková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste