Vytisknout tuto stránku
pá., 25. listopad 2011 20:30

Expozice času ve Šternberku

V pátek 11. listopadu 2011 v jedenáct hodin proběhlo slavnostní otevření Expozice času v bývalém Domu osvěty ve Šternberku. Výstava odkazuje k tradici výroby hodin ve městě. Expozice navazuje na existenci Muzea hodin, které ve Šternberku fungovalo do roku 2000. S jeho zrušením mnoho obyvatel města nesouhlasilo.

Výstava zaplňuje celkem deset místností ve dvou patrech. V prvním podlaží se nachází čtyři části expozice zaměřené na vesmír, kalendáře a jejich vývoj, nejstarší nemechanické hodiny a osobnosti zabývající se měřením času. Vesmírná část nabízí návštěvníkům možnost vyzkoušet si sestavení sluneční soustavy pomocí speciálního počítačového programu či zhlédnout videoprojekci o Slunci. V místnosti s kalendáři je dále k vidění například plastika chřestýše, který svým třináctidílným ocasem symbolizuje třináct měsíců aztéckého kalendáře.

Druhé patro expozice je zasvěceno mechanickým hodinám. Také tato část výstavy je rozdělena do menších tematických celků. Návštěvníci se tak mohou těšit na kuriózní hodiny (jako například pilové závěsné hodiny nebo hodiny ukryté ve vycházkové holi)nebo na hodiny kapesní. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci nových technologii. Pro ty je připravena maketa tzv. Hubblova dalekohledu a model atomových hodin. Podle vedoucí výstavy Terezy Javorské se Expozice času lidem líbí, jediné na co si prý návštěvníci stěžují je omezená doba prohlídky, která se však bude brzy měnit.

Hlavní přínos výstavy pro město pak Tereza Javorská vidí v obohacení kultury města a v navrácení titulu „město hodin“ zpátky do Šternberku. Exponáty vystavované v rámci Expozice času zapůjčilo převážně Vlastivědné muzeum v Olomouci Příprava výstavy trvala bezmála jedenáct let a je spolufinancována Evropskou unií. 

Zdroj: http://olomouc.idnes.cz/ze-sternberka-je-opet-mesto-hodin-lidem-se-otevrela-expozice-casu-pya-/olomouc-zpravy.aspx?c=A111107_1681111_olomouc-zpravy_stk
Obrázek: http://olomouc.idnes.cz/foto.aspx?r=olomouc-zpravy&c=A111107_1681111_olomouc-zpravy_stk

Zobrazeno 2754 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Michaela Krýdová
Pro psaní komentářů se přihlaste