Vytisknout tuto stránku
po., 28. duben 2014 00:10

Výborný kameraman Wally Pfister poprvé režisérem

Nový film Transcendence naplnil očekávání. Očekávání, že bude jen dalším ideologickým sci-fi, které rozdělí lidi a jejich ideje na dobré a zlé. Snímek přesně označuje, kteří jsou kteří, ale už neříká, proč tomu tak je.

Výborný kameraman Wally Pfister, který dlouho spolupracoval s režisérem Christopherem Nolanem na filmech Memento, Dokonalý trik, Insomnia, Počátek a na Batmanovské trilogii, se tentokrát rozhodl vzít režii do vlastních rukou. Jeho režisérským debutem se stala Transcendence.


Světoznámý vědec Will Caster (Johnny Depp) a jeho žena Evelyn (Rebecca Hall) se zabývají výzkumem umělých inteligencí a jejich polidštěním. Rádi by stvořili počítač, který bude dalším stupněm lidské evoluce. Tuto utopickou vizi s nimi nesdílejí všichni lidé. Will je napaden extrémistickou skupinou, je smrtelné zraněn, ale předtím než umře, nahraje ho Evelyn do počítače. Vše se ale zvrtne, Will se začne rozpínat ve virtuálním světě a mít přímý vliv na svět skutečný. A už přestává být jisté, jestli bylo správné Willa nahrát a jestli je to skutečně on.


V režisérské práci je znát rukopis výborného kameramana. Detailní záběry přírody a předmětů každodenního života dávají filmu poetický nádech. Počítačové efekty jsou do obrazu zasazeny s jemností a nikdy jich není přespříliš.


Příběh stojí na zajímavých zvratech, při kterých se mění role těch zlých a těch dobrých. Stále se ale nemůže oprostit od černobílého vidění světa. Tvůrci se snažili nabourat xenofobní pohled na techniku a její přijímání do života. V závěru filmu je nám představena idea, která ale není ničím podložena a divák ji má prostě přijmout.

 

Film působí hodně komerčně, je silně romantický i akční a díky urputnému úsilí tvůrců vyhnout se přímému zobrazení násilí je přístupný i pro děti od 12 let. Dále se snaží přitáhnout diváky na zástup hollywoodských hvězd a na aktuální často diskutované téma. První málo zdařilý režisérský pokus Walla Pfistera ale jen potvrzuje, že dostat do kina co nejvíce lidí není vše.

 

Foto: Google

Zobrazeno 2248 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Jan Kvapil
Pro psaní komentářů se přihlaste