Vytisknout tuto stránku
út., 11. listopad 2014 04:00

Čeští lékaři pomohou v Jordánsku

V úterý, 11. listopadu, odletěl do jordánské metropole Ammánu první tým českých lékařů, kteří mají za úkol pomoci uprchlým dětem, které byly zasaženy válečným konfliktem v Sýrii. Jde o tým dětských kardiochirurgů z pražské Fakultní nemocnice v Motole. Jejich mise potrvá do čtvrtka, 20. listopadu.

Syrská uprchlická krize je největším problémem tohoto typu za posledních dvacet let. Počet dotčených, kteří hledají útočiště mimo Sýrii, již překročil tři miliony a stále stoupá. Problém se týká zejména Libanonu, Jordánska a Turecka, s kterými Sýrie sousedí. Česká republika podporuje efektivní řešení situace a nabízí podporu v podobě zdravotní péče, kterou nabízí především dětem.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se na webu k události vyjádřil slovy: „Lékařská pomoc válečným uprchlíkům v projektu MEDEVAC je pro Českou republiku tradiční a dlouhodobá. Můžeme být právem hrdí, že máme k dispozici špičkové odborníky, kteří jsou díky svým znalostem a zkušenostem obrovskou pomocí na zahraničních humanitárních misích.“ V práci kardiochirurgů budou koncem listopadu pokračovat další dva týmy specializované na ortopedii a plastickou chirurgii. Tentokrát nepůjde pouze o lékaře z Motola, ale také z Nemocnice na Bulovce.

Zdravotnická akce je pokračováním pomoci uskutečněné v letech 2012 a 2013. V roce 2013 vyslala ČR do jordánského Ammánu lékařský tým, který vyšetřil třicet syrských a jordánských dětí s vrozenými srdečními vadami, šest z nich dokonce na místě operoval. Program MEDEVAC (program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel) zajišťuje ministerstvo vnitra v úzké spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem zahraničních věcí. Rozpočet této jordánské humanitární mise je přibližně 10 milionů korun.

 

 

Zdroj fotografie: www.godel.se

Zobrazeno 1751 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Ondřej Krupčík
Pro psaní komentářů se přihlaste