Vytisknout tuto stránku
st., 22. duben 2015 11:28

Čeští vědci pomohou předcházet úrazům při náměsíčnictví

Pražský Institut spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví (ISM NÚDZ) v minulých dnech zahájil výzkum náměsíčného chování. Reaguje tak na velký počet úrazů, které jsou s náměsíčnictvím spojené. Podle odborníků se může týkat až 17% dětí a 4% dospělých.

Jedním z podnětů, které výzkum podpořily, byl případ devatenáctileté studentky vyšetřené kvůli zraněním způsobeným ve spánku. „Ten den ulehla později než obvykle. Byla sobota a po náročném studijním týdnu se šla večer bavit. Přibližně hodinu po usnutí u ní došlo k epizodě náměsíčnosti, během které vstala z lůžka, otevřela okno ložnice a vypadla z prvního patra. Při dopadu na betonový chodník si zlomila ruku, čelist a vyrazila čtyři zuby. Byla ošetřena a její stav je stabilizovaný,“ popisuje lékařka Jitka Bušková z ISM NÚDZ.

Přesvědčení, že mozek buď spí, nebo bdí - že se spánek a bdění vzájemně vylučují - je mylné. Právě náměsíčnictví je důkazem toho, že probuzení může být nedokonalé, respektive, že některé části mozku (ty, které obecně kontrolují naše chování a spoluutvářejí paměťové stopy) mohou spát a jiné (ty, které umožňují komplexní pohyby) mohou být vzhůru. Jsme tedy schopni ve spánku jednat, aniž bychom si to uvědomovali nebo pamatovali.

Bušková dále doplňuje: „Náměsíčnictví, které řadíme mezi spánkové poruchy (takzvané parasomnie, pozn. autora), může vést ke komplexnímu chování, jako je chůze po bytě nebo přerovnávání věcí. Náměsíčný si může odnést přikrývku a usnout na jiném místě, může se nevhodně vymočit, ale také psát e-maily a textové zprávy. Může si ale i připravit jídlo nebo třeba usednout za volant. Nelze vyloučit ani neuvědomované sexuálně motivované chování. Dlouho převládal názor, že náměsíčnictví je projevem nějakého psychiatrického onemocnění, zejména pokud přetrvává do dospělého věku, to už ale v současné době neplatí.“

Vědci z ISM NÚDZ  v současnosti pracují na výzkumu technologií, které umožňují detekci spánkových stádií a které by v budoucnu mohly umožnit nejtěžším epizodám parasomnie předcházet a zabránit tak závažným úrazům. „Chceme zahájit spolupráci s inženýry z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze a spolu s nimi hledat v polysomnografickém záznamu nočního spánku přesně ten okamžik, kdy nastává parasomnická epizoda. Také chceme zjistit, jaké elektrofyziologické změny této epizodě předchází a pokusit se pacienta probudit tak, abychom rozvoji epizody předešli,“ doplňuje Bušková.

Zdroj fotografie zde.

 

Zobrazeno 1936 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. duben 2015 10:40
Ondřej Krupčík
Pro psaní komentářů se přihlaste