Vytisknout tuto stránku
po., 27. duben 2015 23:38

Festival muzejních nocí 2015 letos zvolil téma „Muzea pro udržitelnou společnost“ ohlížející se po soužití člověka s přírodou

Olomouc - Festival muzejních nocí umožní zájemcům zhlédnout výstavy i v nočních hodinách. Akce se snaží nalákat veřejnost na své exponáty, doprovodný program a kulturní zážitky. Již jedenáctý ročník proběhne od 15. května do 13. června 2015.

 Od roku 1977 se ve světě slaví Mezinárodní den muzeí. V Česku je spřízněn s Festivalem muzejních nocí. Oficiálně je svátek stanoven na 18. května, ale akce pro návštěvníky mohou probíhat klidně i celý týden či měsíc. Heslo zní „ Muzeum jako významný prostředek kulturní výměny, vzájemného obohacování kultur a rozvoje vzájemného porozumění, spolupráce a míru mezi národy“. První muzejní noc u nás proběhla v roce 2004 v Praze i Brně zároveň. Díky oblibě a úspěchu se postupem času začaly přidávat další instituce. Dnes se pořádají pravidelně po celé České republice a mají statisíce návštěvníků.

Letošní ročník přišel s tématem „Muzea pro udržitelnou společnost“. Chce poukázat na problematiku moderní společnosti, jejího rychlého tempa, které přestává brát ohled na přírodu. Rádo by do společnosti vneslo myšlenku na zpomalení přinášející nový a lepší vhled na skutečnost, že jsme součástí přírody, kterou nesmíme zanedbávat. Muzea, případně galerie jsou obecně vnímána jako instituce sloužící ke vzdělání a rozvoji společnosti. Proto se od nich nepochybně očekává, že zaujmou postoj k problému a budou stát vpředu novému proudu myšlení a konání.

„Muzea jsou edukátory a mediátory v oblasti kultury, jako taková přijímají narůstající odpovědnost za udržitelný rozvoj, přispívají do diskuse o jeho významu, definování a uvádějí ho do praxe. Muzea musí být schopná dostát své role ochránce kulturního dědictví i ve světě se stále křehčím ekosystémem, politickou nestabilitou a dalšími výzvami, se kterými se lidstvo neustále potýká. Muzea prostřednictvím svých edukačních a výstavních aktivit by měla usilovat o spoluutváření udržitelné společnosti. Musíme dělat všechno, co umíme, aby muzea byla společností přijímána jako jeden z lídrů směřující vývoj společnosti udržitelným směrem,“ říká předseda Mezinárodní rady muzeí Hans-Martin Hinz k tématu.

Olomoucká páteční noc začíná kolem 18 hodin. 15. května se jí účastní se svým programem například Vlastivědné muzeum v Olomouci, Divadlo Hudby, Muzeum moderního umění nebo Arcidiecézní muzeum a mnoha dalších.

 

Zdroj obrázku: http://www.cz-museums.cz/UserFiles/file/2015/FMN/festival-muzejnich-noci-2015.jpg

 

 

Zobrazeno 1704 krát
Naposledy upraveno: út., 28. duben 2015 12:54
Tereza Župová
Pro psaní komentářů se přihlaste