Vytisknout tuto stránku
ne., 11. říjen 2015 19:03

Úřady práce hlásí nejméně nezaměstnaných za posledních šest let

ČR - Úřady práce evidovaly na konci září 441 892 nezaměstnaných osob.  Je to nejméně za posledních šest let. Pokračuje tak pozvolný pokles, kdy od srpna klesla nezaměstnanost o dvě procenta. Roste naopak počet volných pracovních míst. V září jich zaměstnavatelé nabízeli přesně 108 573. Ve srovnání s Evropou měla Česká republika v srpnu jednu z nejnižších nezaměstnaností a drží se tak pod dlouhodobým evropským průměrem.  

Uchazečů o zaměstnání bylo na konci září o 8774 méně než v srpnu ve srovnání s loňským zářím o 87 206 méně. Ke zlepšení situace přispělo obnovení firemní výroby, sezónní práce, doznívající turistická sezóna a také pokračující růst tržní ekonomiky. „Počet volných pracovních míst se blíží k hodnotám z listopadu 2008, kdy jich zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR celkem 111 307. Projevuje se tak pozitivní dopad široké podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti úřadu," shrnuje vývoj na trhu práce zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

 

Nejnižší nezaměstnanost hlásí tradičně Praha – Východ, nejvyšší naopak Mostecko a Karvinsko. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 71 okresů, z nichž největší Rychnov nad Kněžnou. Nejvyšší nárůst podílu nezaměstnaných osob eviduje šest regionů, nejvyšší okres Bruntál.

 

Úřady práce ale očekávají postupné zhoršení situace. „V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat, nebo s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou mírně vzrůst,“ predikuje Sadílková.


V září se o práci na úřadech hlásila opět velká část absolventů. Jejich počet byl ale nejnižší za poslední čtyři roky. V evidenci převládají absolventi se středním odborným vzděláním a absolventi středních odborných škol s maturitou, nejčastěji se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus. Z vysokoškoláků práci hledají především absolventi ekonomických oborů, nejméně vystudovaní lékaři a právníci. 

 

Největší zájem měli zaměstnavatelé o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče, řemeslníky, stavební dělníky a kuchaře. Velká poptávka je stále po technických profesích, jako svářeč, zámečník nebo elektrikář. V evidenci nezaměstnaných převažují lidé s nízkou kvalifikací, dlouhodobě nezaměstnaní klienti a lidé starší 50 let.

Zobrazeno 1721 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:04
Miroslav Štůrala

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste