Vytisknout tuto stránku
po., 12. říjen 2015 15:27

Jubilejní Velkou pardubickou vyhrál Stromský s Nikasem

Pardubice – Jubilejní a nejrychlejší. Takový byl letošní 125. ročník Velké pardubické. Jeho vítězem se stal žokej Marek Stromský v sedle desetiletého valacha Nikase, kterému se podařilo zvítězit poprvé po třinácti startech v tomto nejtěžším překážkovém dostihu kontinentální Evropy. Cílem proběhl v traťovém rekordu 8:55,29, a stal se tak po bělce Sixteen druhým koněm, který bezmála sedmikilometrový dostih zvládl zaběhnout pod devět minut. Druhý skončil hnědák Ribelino s Pavlem Kašným, jako třetí jeden z největších favoritů ryzák Zarif s Josefem Bartošem. Do cíle doběhla z dvaadvaceti účastníků pouze polovina.

Nikas s kurzem 21:1 nepatřil mezi favority letošní Velké pardubické. Před dvěma lety skončil druhý za trojnásobnou šampionkou Orphee des Blins. Stromský už jako první cílem projel, a to v roce 2008 s Amant Grisem, ale nedodržení kurzu vedlo k jeho diskvalifikaci.

Vývoj závodu naznačoval, že i letos bude pokračovat série vítězství Jana Faltejska, který vyměnil Orphee des Blins za Universe of Gracie. Faltejsek vedl téměř celý závod, v závěru ale Universe of Gracie odpadl a skončil čtvrtý. "Jel rychleji než kvalifikace. Asi se nechal strhnout atmosférou," řekl žokej po dojezdu. Nikas dlouho vyčkával v závěsu. Udeřil až těsně před posledním steeplechase skokem. Pak už před sebe nepustil nikoho. „Je to super. Předpověděli mi, že sezona bude na prd a že vyhraju Pardubickou a vyšlo to," radoval se bezprostředně po dojezdu jednačtyřicetiletý Stromský.

Velká pardubická zažívá novou éru bez žokeje Josefa Váni staršího, který za posledních třicet let chyběl na trati teprve podruhé a návrat zatím neplánuje. Největším favoritem byl podle sázkařů Rabbit Well, který s Josefem Váňou mladším doběhl do cíle doběhl pátý.

Nejobávanější skok, Taxisův příkop, zdolala většina koní bez problémů, spadli na něm jen dva startující.

Zobrazeno 1695 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:05
Miroslav Štůrala

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste