Vytisknout tuto stránku
pá., 23. říjen 2015 12:11

Letenský zázrak - Sparta veze bod

Fantastické, úžasné a šokující. Přesně tak komentují milovníci fotbalu to, co se stalo ve čtvrtek večer v německém Gelsenkirchenu. U příležitosti třetího kola základní skupiny Evropské ligy sem přijela změřit síly s domácím Schalke 04 pražská Sparta. A ačkoliv domácí byli jednoznačným favoritem tohoto duelu, letenští vezou z Německa důležitý bod.

Domácí potvrzovali už od úvodních minut roli favorita. Už po pěti minutách hry se dostal do obrovské šance Kaan Ayhan, jeho střela však prolétla okolo tyče. Příliš dlouho však dvacetiletý turecký středpolař nelitoval. Hned o minutu později totiž fauloval Matějovský, Ayhanův centrovaný balon našel Di Santo a Schalke vedla 1:0. Sparta mohla odpověď najít už o minutu později, Konaté však byl příliš rychlý a celá akce skončila ofsajdem. Sparta se i nadále hnala za vyrovnáním. Obrovskou šanci měl po čtvrthodině hry Matějovský, který však domácí svatyni střelou ze střední vzdálenosti těsně minul. Domácí jako by se v té době nechali ukonejšit vedením a mnohem nebezpečnějším týmem byla Sparta. Pět minut před koncem prvního dějství se ocitl v dobré střelecké pozici Dočkal, z hranice šestnáctky však mířil pouze doprostřed brány, kde byl připravený Fährmann. Do kabin tak o poločase mířili spokojenější hráči Schalke.

Úvod druhého poločasu se nesl v podobném duchu jako konec toho prvního. Tentokrát to byla právě hostující Sparta, která dokázala hned v úvodu skórovat. Odražený míč si za hranicí pokutového území našel Fatai a střelou o tyč vyrovnal skóre. Schalke mohlo mít vedení zpátky po hodině hry, míč skončil za zády gólmana Bičíka, ale střelec Choupo-Moting  byl v ofsajdu a skóre se tak neměnilo. Změna na světelné tabuli přišla hned za dvě minuty. David Lafata se po Krejčího střele ocitl úplně sám uvnitř pokutového území, kde střelu dorazil a svým tradičním způsobem skórování dal Spartě vedení hned po minutě na hřišti.  Vedení celku z Letné však vydrželo jen deset minut. Střelec úvodní branky Di Santo našel skvělou přihrávkou Saneho, který se uvnitř pokutového území nemýlil a Bičík se mohl jen smutně ohlížet za míčem, který skončil v jeho síti. Byl to právě Sane, který mohl vývoj utkání znovu naklonit na stranu domácích, jeho pohledný hlavičkový pokus v 83. minutě však skončil těsně nad brankou Sparty. O několik desítek vteřin později se do dobré pozice dostal Meyer, ani on však svou střelu nedokázal dostat mezi tři tyče. V závěru utkání se ani přes dlouhé nastavení nic zajímavého neudálo. Sparta tak veze ze Schalke vydřený bod, který si však za předvedený výkon naprosto zaslouží.

Ve čtvrtek hráli své utkání v Evropské lize i další čeští zástupci. Plzeň prohrála na hřišti Rapidu Vídeň 2:3, Liberec remizoval na domácím hřišti 1:1 s Groningenem.

Zobrazeno 1837 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:11
Michal Jeřábek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste