Vytisknout tuto stránku
po., 26. říjen 2015 21:39

Sparťané na Schalke? Policejní manévry a atmosféra, z níž mrazí

Gelsenkirchen (Německo) – Los letošního ročníku Evropské ligy přisoudil na konci srpna pražské Spartě do skupiny tým Schalke 04, tedy mužstvo z Gelsenkirchenu. Je fascinující, že i ve městě s jednou z největších nezaměstnaností v Německu si najde na fotbal cestu více než padesát tisíc diváků. Cesta těch sparťanských ale nebyla vůbec jednoduchá.

 

Bleskově po příjezdu do 250 tisícového Gelsenkirchenu jsou sparťané nasměrovaní policií do centra, kde jsou pro ně vyhrazené v úzké uličce dvě hospody. Všude jsou jen rudé dresy, šály nejúspěšnějšího českého klubu a vzduchem se nesou tóny chorálů. To, že je v Gelsenkirchenu doma Schalke 04, připomíná jen několik suvenýrů za výlohou jednoho z obchodů. Skvělá atmosféra ve "sparťanské čtvrti" se ale po pár chvílích mění v peklo.

Rozbité sklo, létající předměty, kouř z dýmovnic a světlic, lidská krev. To vše během několika sekund zahalilo prostor v uličce. Z obou stran jsou sparťané rázem obklíčeni policií. Vše začalo šarvátkou mezi sparťany, ale opravdové nepokoje vznikly až poté, co se do sporu zapojila policie.

 

Foto 2   Foto 5   Foto 4

"Mysleli jsme, že se s partou půjdeme s předstihem podívat ke stadionu a do fanshopu, ale máme smůlu. Drží nás tu a nechtějí nás pustit," uvedl jeden ze sparťanských fans. Tři hodiny před zápasem se příznivci českého klubu dozvídají, že je k stadionu povezou autobusy. 

Zmar, naštvanost a náznaky agrese, to vše se střídá s nervózním postáváním. Policie si vyslechne nejednu "pochvalu". Autobusy stále nikde, a to do zápasu zbývá tři čtvrtě hodiny.

Je to tu! Policie začíná pouštět první fanoušky k přistaveným autobusům. Před vstupem do nich je ale čeká velmi důkladná prohlídka. Policisté šacují oblečení, nutí zouvat boty a prohledávají dokonce i peněženky.

Deset minut v autobuse utíká jako nic. Na řadu přichází další osobní prohlídka od ochranky před stadionem. První dva autobusy sparťanů stíhají začátek zápasu, zbytek přijíždí v průběhu prvního poločasu. První nádech v sektoru na velkolepém stadionu a jde se na věc.

Foto 3   Foto 1   Foto 6

Šestá minuta, hlavička, gól. Sparta prohrává a do poločasu se nic nezmění. Rudí koně po přestávce skóre otáčí. Nejprve využívá chyby obrany Fatai a superhrdinou ve sparťanských očích se stává po několika sekundách na hřišti Lafata. Znovu ve správný čas na správném místě a Sparta vede. Dva a půl tisíce sparťanů jásá. Domácí jsou jako opaření.

73. minuta Sané – 2:2. Euforie z vyrovnání div neotevírá uzavřenou střechu Veltins Areny. Modrobílé peklo začíná zahřívat prostory v aréně. Atmosféra, z níž mrazí, doprovází zbytek zápasu. Utkání končí. Týmy se rozcházejí smírně. Pro Spartu zlatý bod a satisfakce pro diváky, kteří ne vlastní vinou přišli pozdě na zápas.

Zobrazeno 2370 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:19
Adam Procházka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste