Vytisknout tuto stránku
st., 28. říjen 2015 16:27

První oficiální ztráta Ruska v Sýrii

Damašek – Ruská armáda ohlásila v sobotu první ztrátu na životech od jejího zapojení do bojů v Sýrii na konci září. Podle ministerstva obrany šlo o sebevraždu. Rodina zemřelého vojáka této verzi však nevěří.

Oficiální zpráva ministerstva obrany tvrdí, že devatenáctiletý letecký technik Vadim Kostěnko se oběsil kvůli osobním problémům. Tělo armáda předala rodině v úterý. Ta ovšem nevěří, že příčinou smrti byla sebevražda. Matka Kostěňka s ním v den jeho smrti telefonovala a podle jejích slov působil vyrovnaně a vesele. „Na jeho těle nebyly žádné stopy po oběšení. Uvidíme, jak se vyjádří prokurátor," sdělil agentuře Reuters Kostěnkův otec Alexander.

Podle ruských novin Novaya Gazeta měl Kostěnko zlomenou čelist, prolomenou zadní část lebky, zlomený nos a krční páteř. Informace novinám sdělil jeho strýc, který si nepřál být jmenován. Otec Kostěnka, Vladim, oznámil, že rodina se nechystá požadovat opakování pitvy a počkají na výsledky oficiálního vyšetřování.

Za podmínky zachování anonymity sdělil Reuters jeden z vojáků, že po nalezení těla Kostěnka na základně v Sýrii bylo zcela zřejmé, že si vzal život sám. V jeho telefonu našli deset nepřijatých hovorů, které pravděpodobně patřily jeho přítelkyni.

Okolnosti smrti devatenáctiletého technika vyvolaly v Rusku vlnu podezření. Kritici obviňují Kreml ze zatajování informací o válečných konfliktech, zvláště pak na Ukrajině.

Kostěnko odletěl do Sýrie čtrnáctého září, dva týdny před začátkem ruských vzdušných operací, jako člen leteckého technického personálu. Jeho rodina se to dozvěděla, až když byl na místě.

Zobrazeno 2299 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:22
Jonáš Jelen

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste