Vytisknout tuto stránku
ne., 8. listopad 2015 12:13

Ministr spravedlnosti Pelikán je spokojen s podmínkami v detenčím zařízení v Drahonicích

Drahonice (Louny) – Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pozitivně hodnotil stav zařízení pro zajištění cizinců v Drahonicích. Ještě nedávno se však řadil mezi kritiky přísných podmínek, které v těchto detenčních střediscích panují.

Ministr si pochvaloval hlavně rychlost, s jakou se areál dokázal proměnit do nynější podoby. „Když si vezmu, že tohle zařízení jsme v dost strašném stavu předali vnitru před dost krátkou dobou, tak je to tady velmi dobré, lidé se velmi snaží. Jsem spokojený, je to velký rozdíl proti tomu, co jsem viděl dřív,“ řekl ministr spravedlnosti pro ČTK.

Mezi řadu změn patří také změna vnější ostrahy, kterou tento týden převzala od policie vězeňská služba. Pelikán na tyto účely uvolnil 70 lidí, uvnitř areálu i nadále hlídají lidé z bezpečnostní agentury. Ti se podle dostupných informací musí pravidelně potýkat s potyčkami mezi místními uprchlíky. Ministr nabízí vysvětlení. „To víte, když zavřete na jedno místo tolik lidí z nejrůznějších zemí a ještě v dost složité životní situaci, tak je jasné, že konflikty budou vznikat,“ řekl Pelikán pro ČTK.

Ministrova slova chvály působí poměrně neobvykle. V minulosti byla česká detenční zařízení pod palbou kritiky, ať už ze strany Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajna, ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, europoslance Pavla Teličky nebo právě samotného Pelikána. Ten se podivoval nad zabavováním mobilních telefonů a samotný režim v těchto zařízeních uváděl jako přísnější než režim v leckterých českých věznicích.

Kapacita detenčního střediska Drahonice je 240 lidí, nyní je naplněna z poloviny. Celkově jsou v České republice 3 aktivní zařízení (Bělá pod Bezdězem, Vyšní Lhoty, Drahonice). Ubytováno je v nich celkově kolem 300 lidí, kapacita je však mnohem vyšší.

Zobrazeno 2303 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:13
Ladislav Bartůněk

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste