Vytisknout tuto stránku
út., 10. listopad 2015 21:10

Posluchači Českého rozhlasu si vybrali svého hrdinu

Ostrava - Vítězem ankety Českého rozhlasu Hrdinové kolem nás se stal osmiletý Tomáš Bebr, který zachránil svého kamaráda před utonutím. Druhé místo získala hasička Hana Piteráková za záchranu mladé ženy z hořícího auta. Hlasování odstartovala stanice Plus v dubnu v návaznosti na vysílání nového pořadu o historických hrdinech. Svůj hlas věnovalo jednomu z nominovaných hrdinů současnosti přes sedm tisíc respondentů.

Osoby, které vykonaly mimořádný hrdinský čin, nominovali na internetu vojáci, policisté, hasiči a neziskové organizace. Z jejich návrhů vybrali pořadatelé celkem dvacet kandidátů na vítěze ankety a na stránkách Českého rozhlasu představili jejich příběhy. 

Účastníci ankety měli také možnost hlasovat pro největšího hrdinu české historie. Tím zvolili Jana Husa a naopak za nejzápornější postavu označili Klementa Gottwalda.

Součástí ankety byl i sociologický výzkum, který hlasujícím pokládal otázku, zda by byli ochotni položit pro někoho či pro něco svůj život. „Nejzajímavější na celém průzkumu bylo to, že vysoké procento dotazovaných odpovědělo, že by svůj život bylo ochotno obětovat, pokud by to mělo smysl,“ podotkl ředitel centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Kopa. 

Projekt Hrdinové kolem nás, který připomínal výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa s 70 let od konce druhé světové války, zakončil 8. listopadu benefiční koncert v ostravské hale Gong, na kterém vystoupili Vladimír Mišík & Etc…, Ondřej Ruml nebo skupina Hradišťan. Výtěžek z celé akce putoval do nadačního fondu válečných veteránů Regi Base I.

Zobrazeno 1944 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:39
Bohdan Růžek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste