Vytisknout tuto stránku
st., 11. listopad 2015 19:03

Mladý investigativní novinář jako postrach nepoctivých taxikářů

Janek Rubeš je jedním z mála autorů, kteří dodávají vážný a seriózní obsah internetové televizi Stream.cz. Jeho nejvýznamnějším počinem je pořad Praha vs. prachy. Ten navazuje na původní sérii Město podvodů, jejímž cílem bylo ověřit údajné podvody v Praze, na které ve svém seriálu upozornila slavná dokumentární televize National Geographic. Odhalování nepoctivců Rubešovi očividně zachutnalo. V Praha vs. prachy tento mladý novinář "zjišťuje, jak funguje zákulisí pražského organizovaného zločinu." Upoutávka, ve které toto tvrdí, není daleko od pravdy. Rubeš skutečně vytváří investigativní obsah, což nemá v oblasti internetových televizí obdoby.

Zatím nejdůležitějším tématem, kterým se pořad Praha vs. prachy zabýval, byla problematika pražských taxislužeb. Že dlouhodobě dochází k předražování jízd a v podstatě žádný primátor ani městská policie problém efektivně neřešila, se obecně ví. Janek Rubeš tady začal pátrat a divák se při dalších nových faktech, které v novém díle padnou, nestačí divit. Je pochopitelné, že nepoctivými taxikáři jsou okrádání především bezbranní turisté neznající český jazyk. Ti často několikrát přeplatí částku, která by jim skutečně měla být naúčtována. Výjimkou tak nejsou ani účtenky na 900 Kč za 2 kilometry jízdy. Překvapením je rozhovor s předsedou Odborového svazu pražských taxislužeb. Ten mimo jiné otevřeně přizná, že spoustu příjmů mnozí taxikáři ani nedaní.

Pátrání se rychle zúžilo na skupinku asi pěti největších nepoctivců, kteří operují vlastně téměř na jednom místě - Pařížská ulice. Nyní snad už dochází k prvním posunům v kauze taxi. Městská policie Praha založila tzv. taxi tým, ten má jediný úkol - udržet taxikáře na uzdě. Primátorka Krnáčová také oznámila, že nechá taxikáře přezkoušet z místopisu a ani licence už nebude tak snadné získat. 

Nový mediální prostor se pochopitelně nepoctivým taxikářům nelíbí, takže v pořadu nechybí ani vyhrocené momenty. Ne vždy výměna názorů skončí u slovního napadání. 

Úplně novým tématem internetového pořadu jsou pražské směnárny. I v těch by mělo docházet k podvodům a okrádání turistů. Častým trikem je údajně například vysoký poplatek za směnu při relativně výhodném kurzu. Tady je však pátrání teprve na začátku.

Protože velká média se této problematice příliš nevěnují, největší zásluhu na medializaci těchto podvodných praktik má právě Rubeš a jeho tým. Série Praha vs. prachy přinesla množství nových skutečností a ukazuje, že investigativní žurnalistika nemusí být výsadou jen těch největších médií.

Celý pořad je dostupný na adrese: https://www.stream.cz/porady/praha-vs-prachy.

Zobrazeno 2955 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:49
Jakub Augusta

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste