Vytisknout tuto stránku
so., 14. listopad 2015 23:10

Nálety v Libyi zřejmě usmrtily vysoce postaveného člena IS

Derna - Americké letecké jednotky zahájily v sobotu nálet na kontrolní středisko ve východolibyjském městě Derna, při kterém údajně zemřel vysoce postavený vůdce Islámského státu Abu Nabil. Ten byl dlouhodobým terčem amerických jednotek. Zásah naplánovaly už před pátečními událostmi ve Francii.  Podle agentury AP šlo o první americký nálet proti vůdci Islámského státu v Libyi.

Zásah cíle letounem F-15 byl úspěšný, pojistkou měl být ještě následný nálet dronu Reaper. Mluvčí Pentagonu Peter Cook uvedl, že nemůže potvrdit Nabilovu smrt, ale operaci označil za úspěšnou.

Abu Nabil je dlouholetý příslušník islámské teroristické organizace Al-Káida. Podle Petera Cooka je mužem, který se objevil na videu s popravou 21 koptských křesťanů letos v únoru a vyhrožoval západu. "Nabilova smrt sníží schopnost Islámského státu plnit libyjské cíle, včetně náboru nových členů Islámského státu, budování základen a vnějších útoků na Spojené státy," řekl Cook, který dále vyjádřil vůli bojovat proti vůdcům islamistů kdekoli, kde působí.

Letos jde už o druhé tvrzení Nabilovy smrti, za mrtvého ho poprvé v červenci označila rivalská islámská skupina, která ho údajně zajala a oběsila.

Zobrazeno 1942 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:39
Lucie Harašímová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste