Vytisknout tuto stránku
ne., 15. listopad 2015 18:07

Fed Cup zná vítěze. Trofej zůstává v Česku

Praha - Vyrovnaný souboj, který rozhodla až konečná čtyřhra. Takové bylo finále Poháru federace, ve kterém se střetly Češky proti Ruskám.

V sobotu proti sobě stanuly dvojice Šarapovová s Plíškovou a Kvitová s Pavljučenkovou. Kvitová nastoupila na dvorec jako první a ze začátku se jí vůbec nedařilo. Po setu plném nevynucených chyb musela otáčet nepříznivý stav. To se jí nakonec povedlo a po setech 2:6, 6:1 a 6:1 vybojovala pro Češky jednobodový náskok.

Vedení se jim ale udržet nepodařilo. Utkání ruské jedničky Šarapovové proti Karolíně Plíškové dopadlo podle papírových předpokladů. Ruska v obou setech dokázala o jeden servis zvítězit a uhrála první bod pro Rusko.

V neděli začínala opět Petra Kvitová. Oproti sobotnímu zápasu se jí podařilo vyhrát první sadu a získat nad svojí soupeřkou psychickou výhodu. I přes to ovšem zápas do vítězného konce nedotáhla. Oba následující sety dokázala vyhrát Šarapovová a druhým bodem poslala svůj tým o jeden bod před český.

Ve druhém nedělním utkání ukázala Plíšková, proč se v letošním žebříčku posunula tak vysoko. Po velmi solidním výkonu podtrženým kvalitním servisem zdolala Pavljučenkovou ve dvou setech. O vítězi tak měla rozhodnout závěrečná čtyřhra.

Do té nastoupily obě hráčky z druhého zápasu, Plíšková i Pavljučenková, které doplnily Strýcová s Vesninovou. Úvod první sady vypadal velmi nadějně. Češkám se povedlo vzít ruskému páru servis, ale nepodařilo se jim ho udržet. V průběhu hry pak Rusky prolomily Češkám podání ještě jednou a první set šel na jejich stranu. 

Ve druhém setu Češky opět sebraly soupeřkám podání, udržely si i své a dostaly se do vedení tři nula. To se ukázalo jako klíčové, český tým srovnal na 1:1. Také třetí set začal pro pár Plíšková – Strýcová skvěle. Hned první servis dokázaly Ruskám sebrat. To se jim povedlo ještě jednou a po výsledku 4:6, 6:3 a 6:2 mohly začít slavit.

„I když jsme první set prohrály, tak jsem cítila, že jsme byly lepší. Trochu jsme do toho šláply a nakonec jsme to zvládly. Výborná byla celý víkend podpora fanoušků, těm patří velký dík,“ zhodnotila výsledek utkání Barbora Strýcová. Pro český Fed Cupový tým jde o čtvrtý triumf za posledních pět let.

Zobrazeno 2171 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 21:52
Pavel Karásek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste