Vytisknout tuto stránku
čt., 3. prosinec 2015 08:22

Jurský svět je třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob

Česko - V České republice momentálně nejnavštěvovanější snímek, Jurský svět, překonal hranici očekávaných tržeb a získal třetí místo v tabulce nejnavštěvovanějších filmů v historii kinematografie. Jeho aktuální celosvětové tržby jsou těsně pod hranicí 1,7 miliard dolarů. Před ním se nachází pouze Cameronův legendární Titanic a film Avatar.

Snímek Jurský svět drží i další rekord - jedná se o nejrychleji výdělečný film, který překonal hranici jedné miliardy v tržbách. Režisér Colin Trevorrow mohl prvenství slavit už deset dní od premiéry. Momentálně se film drží na třetím místě v celosvětových tabulkách tržeb. První místo zaujímá tři roky starý sci-fi snímek Avatar od kanadského režiséra Jamese Camerona, který získal hned tři Oscary. Cameron obsadil i druhé místo, a to s filmem Titanic z roku 1997. Ten byl oceněn dokonce hned jedenácti Oscary, včetně toho za nejlepší film roku.

Jurský svět ale není jediným filmem tohoto roku, který se umístil v první desítce nejvýdělečnějších filmů. Na pátém místě s tržbami lehce přes 1,5 miliardy dolarů je film Rychle a zběsile 7 od režiséra Jamese Wana. Hned za ním se drží snímek komiksové série studia Marvel Avengers: Age of Ultron. Posledním snímkem letošního roku, který se zařadil do prvních deseti, je animovaná pohádka Mimoni od společnosti Universal Studios.

Porovnávat filmy z historického hlediska je velký problém, a to hlavně kvůli dlouhodobé inflaci. Aby tedy historický film ze začátku dvacátého století mohl mít stejně tržby jako například filmy letošní, muselo by se na něj prodat zhruba 100krát více vstupenek. Proto filmy natočené po roce 2000 zaujímají většinu míst v dostupných tabulkách tržeb, které nezohledňují působení inflace na americký dolar.

Zobrazeno 3153 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:04
Dalimil Vindiš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste