Vytisknout tuto stránku
út., 8. prosinec 2015 14:38

Na jeden gram zlata musí průměrný Čech pracovat šest hodin

Před sametovou revolucí v roce 1989 jsme na kuchyňský spotřebič (například lednici) museli pracovat zhruba 37 dní. Dnes na stejnou věc stačí pouhých 72 hodin, tedy tři dny. Obdobné rozdíly bychom mohli uvést i u řady dalších výrobků. Ale snad nejvíc markantní rozdíl najdeme u nejcennějšího kovu, zlata.

Portál zlato.cz přinesl zajímavé srovnání cen zlata v průběhu let. Podle něj jsme v roce 1972 mohli gram třpytivého cenného kovu koupit za odpracování necelé hodiny a půl (při tehdejší průměrné mzdě). Na přelomu tisíciletí už to ale neplatilo, tehdy jsme museli odpracovat minimálně čtyři hodiny. Dnes je cena zlata ještě vyšší, a pokud bychom si chtěli gram zlata pořídit, museli bychom odpracovat téměř šest hodin.

Cena zlata za kilogram dlouhodobě roste, jasným důkazem je pořizovací cena v sedmdesátých letech, která činila zhruba padesát pět tisíc korun. V osmdesátých letech cena vzrostla téměř o sto tisíc korun a v polovině devadesátých let už se pohybovala okolo tří set tisíc korun. Za posledních deset let cena vzrostla zhruba o dvě stě čtyřicet procent z částky 380 tisíc korun na dnešních více než 900 tisíc korun. Meziročně pak cena zlata stoupá o šestnáct procent, což využívají investoři jako výhodnou investici do budoucna, kdy se neočekává, že by cena zlata měla stagnovat.

Zobrazeno 2926 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:33
Lukáš Richtár

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste