Vytisknout tuto stránku
čt., 18. únor 2016 15:35

Sparta poprvé v sezóně porazila Litvínov

Praha - Základní část hokejové Tipsport Extraligy se blíží ke konci, a tak jsou nadcházející střetnutí stále důležitější. V zápase 45. kola přivítala pražská Sparta Vervu Litvínov.

Sparta v minulém kole neprodloužila vítěznou sérii, když její desátou výhru nedopustil Mountfield Hradec Králové. Ten Spartu doma porazil 4:2. To Litvínov se začal zvedat z ligového dna - v posledních třech zápasech získal devět bodů. Naposledy doma porazil Škodu Plzeň 3:1. Otázkou už jen zůstávalo, jak se oba týmy vyrovnaly s reprezentační přestávkou.

Poslední vzájemný zápas ovládl Litvínov, který v posledním zápase loňského roku porazil Spartu 3:1. Branky domácích zaznamenali Hanzl, Kubát a Martynek, za hosty skóroval Čajkovský. Duel sledovalo 5765 diváků.

První třetina středečního utkání byla z počátku spíše pasivní, ale zhruba po její polovině se iniciativy chopili hráči Sparty. Buchteleho velká šance ale v brance neskončila. Následující příležitost už domácí nepromarnili, nájezd dva na jednoho zužitkoval Jaroslav Hlinka po přihrávce Daniela Přibyla. Minutu před koncem první části byl vyloučen litvínovský Duda, kterého proviněná Sparta bleskurychle potrestala. Tentokrát to byl Daniel Přibyl, kdo do branky Litvínova poslal puk odražený od zadního mantinelu. Do kabin šli hráči za stavu 2:0.

Ve druhé třetině Severočeši přežili několik přesilovek, hra byla poměrně rozkouskovaná. Další početní výhodu čtyři proti třem využili Pražané vrchovatě. Třetí branku totiž přidal Jan Hlaváč, který vložil hůl do střely Adama Poláška. Domácí stále neměli dost, další Hlinkovu šanci zlikvidoval Petrásek. Jenže hostující obrana dnes opravdu neměla svůj den. Ve třicáté minutě zvýšil na 4:0 Robert Sabolič, jenž lehce tečoval přihrávku Vladimíra Emingera. Prakticky vzápětí mohl bodovat i Netík, Petrásek byl ale proti. Litvínovskému gólmanovi zazvonilo v uších po ráně Buchteleho, která skončila na tyči. To už byl ale konec třetiny, Sparta šla naproti třem bodům.

Do třetí části Litvínov nastoupil s jiným brankářem, Petráska vystřídal bývalý sparťan Janus. Ve třetí části už se hra uklidnila, Janus držel čisté konto až do šestapadesáté minuty, kdy ho prostřelil Jan Buchtele. Zápas už se poté pouze dohrával. Sparta tak poprvé v této sezóně porazila Litvínov, a to s jednoznačným výsledkem 5:0.

Kouč hostů Radim Rulík po zápase neskrýval zklamání. "Když jsme dostali ještě v první třetině dva góly, přišlo mi, jako kdyby mužstvo už nevěřilo tomu, že by s tím zápasem mohlo něco udělat," povzdechl si litvínovský trenér. Oproti tomu Zdeněk Moták, asistent trenéra Sparty, mohl být spokojený. "Měli jsme z utkání trochu obavy. Kromě gólů nás potkalo ale i pár dalších líbivých akcí v druhé i třetí třetině, kdy jsme mohli náskok ještě zvýšit. Ale i tak jsme velice spokojení," usmíval se Moták.

Loňský mistr tak zůstává na třinácté příčce tabulky, Sparta si upevnila druhé místo za suverénním Libercem.

Zobrazeno 2033 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:13
Jan Krejcar

Student druhého ročníku žurnalistiky. Milovník evropské politiky, Pobaltí a v současné době expert na rumunskou politiku.
Bývalý redaktor DHK Baník Most.
Rozhodčí OFS Most.
Častý účastník diplomatických simulací a dalších debatních akcí.

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste