Vytisknout tuto stránku
ne., 13. březen 2016 13:20

Slovenský folklór rozproudí vinotéku Kaštánek

Olomouc – Cimbálová muzika Šmykňa zahraje v olomoucké vinotéce Kaštánek. I když hudebníci pocházejí z Ostravy, zaměřují se především na slovenský folklór a balkánskou muziku z Rumunska a Maďarska. Fanoušci tohoto žánru si u vína mohou zanotovat v pátek 18. března od 20 hodin.

Podle encyklopedie lidové architektury znamená šmykňa kovárnu. Místo rozžhaveného kovu však soubor zpracovává slovenské lidové umění. Cimbálovka vznikla v roce 1990 jako součást stejnojmenného folklórního souboru. Obě dvě tělesa v současnosti vede Jiří Machač, který v kapele hraje na kontrabas. Lásku k muzice po něm zdělili i jeho dva synové, primáša a zpěvák Adam a cimbalista Jiří. Kontry s nimi hraje Boris Novotný, na housle Ľubomír Dávidík a nejmladším členem je houslista Matěj Müller.

"Slovenská hudba, rómská a později i balkánská hrála u nás doma, co si pamatuju. Nejvíce se mi na ní líbí její temperamentonost, styl harmonizace a různorodost melodie. Není to nic až tak jednoduchého a to je přesně to, co mě na tom baví a co nás naučil můj otec. Rád také upravuji lidové písně do kompozic a sól s variacemi. V tom mě hodně inspiroval Rinaldo Oláh, dlouholetý koncertní mistr SL'UKU (Slonenský l'udový umělecký kolektív, pozn. red.)," říká Adam Machač.

Vedoucí Jiří Machač je jedním z nejznámějších folkloristů v Moravskoslezském kraji. Kromě folklórního souboru a cimbálovky hrál například v Techniku Jana Rokyty. Pokud zrovna nehraje, vyučuje na Základní umělecké škole Leoše Janáčka v Ostravě-Vítkovicích, kde vede i několik školních cimbálovek. S nejmladší kapelou Fidlíci a nejstarší Skřípci vyhrál minulý rok v květnu Ústřední kolo celostátní Soutěže žáků základních škol v kategorii soubory lidových nástrojů a cimbálové muziky v Mikulově.

Zobrazeno 3043 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:14
Veronika Svrčinová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste