Vytisknout tuto stránku
út., 15. březen 2016 14:35

Papež František svatořečí 4. září Matku Terezu

Vatikán – Matku Terezu, katolickou řeholnici, misionářku a nositelku Nobelovy ceny za mír, svatořečí 4. září papež František. Její prohlášení za svatou umožnilo, když loni uznal zázrak nevysvětlitelného uzdravení muže z Brazílie. Vatikán připustil, že nemocnému pomohla modlitba k Matce Tereze.

Zázraky, které patří mezi hlavní podmínky svatořečení, hodnotí komise expertů. Rok po smrti Matky Terezy se měl stát první z nich. Indická žena tehdy přišla do kláštera s velkým nádorem v břiše, který údajně zmizel poté, co se jeptišky modlily k Matce Tereze. Po této události ji blahořečil tehdejší papež Jan Pavel II. Druhý zázrak misionářky komise potvrdila loni v prosinci. Šlo o nevysvětlitelné uzdravení Brazilce, který byl v kómatu kvůli několika abscesům na mozku. Udravit ho měla modlitba jeho manželky k Matce Tereze.

Matka Tereza se narodila v Indii. Stala se humanitární pracovnicí, filantropkou a zakladatelkou kongregace Misionářek milosrdenství. Měla i řadu odpůrců, kteří kritizovali, že odmítala umírajícím lidem podávat tišící léky na bolest. Patřila k zásadním odpůrkyním antikoncepce, rozvodů a potratů. Za svou humanitární činnost získala několik ocenění, Templetonovu cenu za výzkum a pokrok v duchovní oblasti, Nobelovu cenu za mír či britský Řád Za zásluhy. Zemřela v roce 1997. Indie jí vypravila státní pohřeb.

Svatořečení neboli kanonizace je v křesťanství proces prohlášení člověka za svatého. V katolické církvi probíhá předepsaným procesem, kdy se kandidát prohlásí postupně za Služebníka Božího, Ctihodného, Blahoslaveného a nakonec za svatého.

Zobrazeno 3852 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:32
Barbora Honusová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste