Vytisknout tuto stránku
út., 15. březen 2016 15:35

Malawi nasazuje bezpilotní letouny v boji proti HIV

Lilongwe - Vláda státu Malawi a Dětský fond OSN (UNICEF) začali testovat používání bezpilotních letounů pro přepravu odebíraných vzorků krve. Urychlil by se tím dlouhý proces testování potenciálních HIV kojenců a umožnilo včasné zahájení léčby.

V roce 2014 se v Malawi narodilo HIV pozitivním matkám téměř čtyřicet tisíc dětí. Kvalitní péče o tyto novorozence je závislá na včasné diagnóze. Ta vyžaduje přesun vzorků krve ze zdravotních středisek do centrální laboratoře, kde se následně testují. “Věříme, že bezpilotní letouny mohou přinést řešení, jak omezit dobu přepravy. Chceme zajistit, aby nemocné děti začaly s léčbou v co nejkratším čase," uvedl na stránkách UNICEF jeho zástupce pro Malawi Mahimbo Mdoe.

Přesun vzorků z polikliniky do testovací laboratoře v současnosti trvá průměrně jedenáct dní. Poté musí zdravotníci čekat až osm týdnů na výsledky. S časem se zvyžuje i riziko selhání pacienta. Drony by čekací dobu mohly výrazně zkrátit. Pokud bude jejich testování úspěšné, začlení se tento způsob dopravy do systému zdravotnictví Malawi. „HIV je stále překážkou v rozvoji Malawi. Každý rok umírá okolo deseti tisíc dětí na HIV," konstatoval Mdoe.

Dráha prvního testovacíhu letu měřila deset kilometrů. Letoun cestoval ze zdravotního střediska do nemocniční laboratoře v  Kamuzu. Zkušební lety budou pokračovat do 18. března.

Zobrazeno 1887 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:31
Miroslav Šilák

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste