Vytisknout tuto stránku
ne., 27. březen 2016 13:49

Nový model elektromobilu Tesla v předprodeji

Automobilka Tesla, založená známým vizionářem Elonem Muskem, kterého někteří přirovnávají ke Stevu Jobsovi, zažívá v posledních letech obrovský boom. Tesla se jako jediná značka vyrábějící elektromobily může chlubit tak vyspělou technologií, že vedle jejích vozů vypadají konkurenční modely jako krabičky od sirek. A právě v letošním roce má Tesla za lubem posunout trh ekologicky nezávadných automobilů o další krok vpřed, a to svým novým výrobkem Tesla Model 3.

Stále se rozšiřující fenomén Tesla začíná přistupovat na marketingový styl, který můžeme pozorovat například u firem, jako je Apple. Už 31. března vejde do předprodeje nový Tesla Model 3, který si budou moci zájemci objednat, přestože zatím neproběhla žádná veřejná testovací jízda, takže de facto koupí zajíce v pytli. Na druhou stranu není pochyb, že firma Tesla chce jako vždy předvést zákazníkům to nejlepší ze svého arsenálu. Otázkou však zůstává, jak dlouho si potenciální kupec například z České republiky bude muset počkat, než i jemu dorazí do garáže nový Model 3.

Systém objednávek je zdánlivě jednoduchý. Přijdete do nejbližšího showroomu Tesla, nebo v případě, že žádný takový poblíž není, navštívíte oficiální webové stránky, a zaregistrujete se jako zájemce o nový vůz. Druhým krokem je pak složení částky, kterou tato rezervace stojí. Tu firma přepočítala na různé měny podle velmi volného kurzu. V USA vás rezervace Tesly přijde na jeden tisíc amerických dolarů, ale v Británii na jeden tisíc liber. V přepočtu tak fanoušek elektromobilů z Británie zaplatí za objednávku nové Tesly o deset tisíc korun víc, než ten ze Spojených států. Potom už zbývá jen čekat, až vám auto dorazí. To ale může taky trvat pěknou řádku měsíců, jelikož se firma rozhodla auta posílat postupně do jednotlivých částí světa. První na řadě budou Australané, štafetu pak převezme západní pobřeží USA, přičemž zvýhodněni přednostní dodávkou budou již stávající majitelé Modelu S či Modelu X.

Výroba nového modelu má být spuštěna až začátkem roku 2017, ale v den zahájení předprodeje bude odhalen první předváděcí model v Los Angeles a podle slov mluvčího firmy Tesla „se už nemohou dočkat, až nám ukážou, na čem pracovali“.

Nelze popřít, že automobilový trh zažívá velkou revoluci a ta se zdaleka nechýlí ke konci. Na Manhattanu už vyrostlo víc dobíjecích stanic pro elektromobily než benzínových pump. V Norsku jsou řidiči aut na elektropohon zproštěni veškerých poplatků, spojených s vlastnictvím vozu se spalovacím pohonem. Vývoj elektrických motorů jde mílovými kroky kupředu, vznikly už první supersportovní vozy s čistě elektrickým pohonem, jako je například Mercedes Benz AMG Electric Drive a samotná Tesla Model S je schopná ze svých akumulátorů vyždímat výkon, který ji nakopne z nuly pod tři vteřiny, čili čas srovnatelný s Bugatti Veyron. Přestože zarytí fanoušci silných spalovacích motorů a vůně benzínu určitě nedají dopustit, aby jejich hluční mazlíčci ze silnic zmizeli, je jisté, že právě v elektromotorech se skrývá budoucnost automobilového průmyslu.

Zobrazeno 2293 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:22
Jonáš Jelen

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste