Vytisknout tuto stránku
po., 18. duben 2016 09:19

V České republice je od soboty čisto

V sobotu 16.dubna se v České republice konala úklidová akce s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko 2016. Letošní třetí ročník je opět úspěšnější než ten předchozí. Úklid proběhl na 1700 místech po celé republice.

Akci udělil záštitu ministr životního prostředí Richard Brabec, který se také zapojil do úklidu odpadků na Ústecku."Černé skládky osobně vnímám jako celorepublikový problém, který v naší současné legislativě není dostatečně řešen. Proto jsme se na ně zaměřili i v návrhu nového odpadového zákona, u nějž momentálně vypořádáváme připomínky. V tomto novém zákoně dáváme obcím do rukou víc pravomocí pro boj s tímto nešvarem, a díky novým legislativním nástrojům by mohly také obce čerpat dotace na odstranění černých skládek z prostředků Ministerstva životního prostředí," vyjádřil se před proběhnutím akce. "Rád také osobně podpořím i chystanou dobrovolnickou akci, v sobotu budu uklízet od 9 hodin v Terezínské kotlině v Litoměřicích. Chtěl bych poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se do společného úklidu po celém Česku zapojí a přispějí ke snížení počtu černých skládek u nás."

Organizátoři akce si pochvalují, že heslo letošního ročníku "Uklízíme všichni" bylo splněno. Kromě již zmíněných sobotních úklidů totiž v březnu proběhlo na 160 tzv. "předskokanských úklidů". Mezi dobrovolnické organizátory se letos přihlásilo 25 firem, 425 obcí, 650 zájmových organizací, 300 škol nebo například přes dvě desítky dětských domovů.

Cílem akce bylo uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek a tím přispět ke zlepšení životního prostředí. Inspirací projektu byl mezinárodně osvědčený model Clean Up the World! a Let´s do it! 

Zobrazeno 1879 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:43
Adéla Fričová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste