Vytisknout tuto stránku
út., 19. duben 2016 14:38

České tenistky porazily Švýcarky a postoupily do finále Fed Cupu

Lucern, Švýcarsko – Popáté za posledních šest let. Potřetí za sebou. Český fedcupový tým dokázal přehrát Švýcarky tři dva na zápasy a získal privilegium poprat se ve finále o celkové vítězství.

 

Českou republiku reprezentovaly, při neúčasti Kvitové a Šafářové, Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou. I Švýcarky měly ovšem se sestavou problémy. Po avizovaných problémech s kostrčí nemohla nastoupit aktuální desítka světového žebříčku Belinda Bencicová.

Už první dvě dvouhry naznačily, že se bude jednat o nesmírně zajímavý víkend.  Do první dvouhry naskočila Timea Bacsinszká s Barborou Strýcovou. Naše hráčka do zápasu rozhodně nešla v roli favorita i přes to že, se Švýcarkou, s kořeny v Maďarsku a Rumunsku, ještě nikdy neprohrála. Bacsinszké ale v průběhu hry doslova odrovnala forhend a připsala na český účet první, vcelku nečekaný, bod.

Na rozdíl od Strýcové šla na dvorec v pozici „ultra favoritky“ Karolína Plíšková. Proti Golubicové sice ještě nikdy nenastoupila, avšak rozdíl více než sto míst na světovém žebříčku hodně naznačoval. Průběh utkání tomu i napovídal. První set v pohodě získala, v druhém měla soupeřku brejknutou. Ani takto skvěle rozehranou partii ovšem nedokázala dovést do vítězného konce. Prohra dva jedna znamenala pro kouče Pálu mírnou komplikaci.

Druhý den se soupeřky navzájem vyměnily. Do prvního utkání vstoupily, v sobotu poražené, Plíšková s Bacsinzskou. Ani tento zápas švýcarská jednička nezvládla a opět hladce prohrála. Třetí bod tak šel na stranu naší reprezentace.

Celou semifinálovou partii mohla rozseknout Barbora Strýcová. První sadu hladce získala, tu další ale ztratila v tiebreaku. Rozhodující pro sebe uzmula Golubicová a srovnala stav na 2:2. Právě Golubicová se stala jednoznačně překvapením celého víkendu.

Rozhodnout musela čtyřhra. Do ní zasáhla opět Golubicová společně se švýcarskou tenisovou legendou Martinou Hingisovou. Za Česko nastoupila Karolína Plíšková s deblovou specialistkou Lucií Hradeckou. Utkání měly naše hráčky celou dobu pod kontrolou a po setech 2:6 a 2:6 vybojovaly rozhodující bod. „Jsem šťastná, že se nám debl povedl. Hrály jsme agresivně. Skoro jsme jim nedaly šanci,“ pochvalovala si po utkání Lucie Hradecká.

Opět po roce se může český tenisový fanoušek těšit na finálový souboj. V listopadu nastoupí České tenistky proti Francouzkám, které si v poměru 3:2 na zápasy poradily s Nizozemkami. 

Zobrazeno 1808 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:45
Pavel Karásek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste