Vytisknout tuto stránku
st., 20. duben 2016 11:54

Příbor, rodiště Freuda, se stal Historickým městem roku

Příbor - V konkurenci 14 význačných měst jako jsou Karlovy Vary nebo Boskovice zvítězilo městečko ze severní Moravy. Příbor získal cenu na základě státní dotace, která se uděluje za nejlepší péči o historické památky. Jako odměnu získal jeden milion korun na další péči o tyto objekty.

Cenu za Historické město roku 2015 převzal starosta Bohuslav Majer na Pražském hradě. Potvrzuje, že díky financím státu se v budoucnu opraví další objekty, které to přímo vyžadují. Doufá, že se památky podaří zachovat i pro budoucí generace. Jako další možnost investic nastínil opravu památkově chráněných varhan.

Za loňský rok Příbor investoval do obnovy zahrad kláštera, která trvala přes deset let, 23 miliónů korun. Z programu ministerstva čerpal 440 tisíc korun. Ze svého dal přes 10% městského rozpočtu. Dále dostal dotaci přes osm miliónu korun z operačního programu Moravskoslezsko.

Město Příbor se nachází v předhůří Beskyd, chlubí se výhledem na Hukvaldy a Radhošť. Je jedním z nejstarších měst severní Moravy – má bohatou historii. Nejvýznačnějším rysem města je fakt, že se v něm nachází rodný dům zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Dále se loni podařilo obnovit zahrady piaristické koleje a revitalizovat veřejné plochy včetně městského parku. Město Příbor má městskou památkovou rezervaci od roku 1989. Byť její rozloha 8,5 hektaru patří k těm menším, je na jejím území 55 památek, ve městě pak celkem 64 a dalších dvanáct objektů na své prohlášení za památku ještě čeká.

Historické město roku se vyhlašuje každoročně již dvacet let k příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel – 18. dubna. Příbor se dostal do nejužšího výběru již podruhé. Dalšími finalisty byly například Litoměřice, Luhačovice, Boskovice či Karlovy Vary. V roce 2014 zvítězilo město Cheb. 

Zobrazeno 3224 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:41
Barbora Honusová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste