Vytisknout tuto stránku
po., 3. říjen 2016 13:56

Pět českých turnajových titulů získal český tenis za jeden víkend

Berdych vyhrál turnaj v Číně. Berdych vyhrál turnaj v Číně. Zdroj: www.shenzhenopen.cz
Tento víkend vejde do české tenisové historie jako rekordní. Titul na okruhu ATP a WTA získalo hned pět českých hráčů a hráček. Tomáš Berdych, Jan Šátral, Petra Kvitová, Kristýna Plíšková a Lucie Šafářová ve čtyřhře společně s Bethanie Mattekovou-Sandsovou.Ti všichni si odnesli z turnajů z  minulého týdne vítěznou trofej a premie za výhru.

Berdych obhájil v Shenzhenu

 

Tomáš Berdych startoval v čínském Shenzhenu, kde obhajoval loňské vítězství. Ještě před pěti týdny ležel nemocný v nemocnici. Teď už ale získal první titul pod novým superkoučem Goranem Ivaniševičem. Cestou do finále porazil Mikhaila Kukuškina, Jířího Veselého a Thomasze Belluciho. Ve finále pak ve třech setech Richarda Gasqueta. První set získal český hráč 7:6. Následně mu nejprve ve druhé sadě utekl Gasquet ze dvou matchballů za stavu 5:3 a pak celé utkání dovedl soupeř do rozhodující setu, když ten druhý získal v tiebreaku. ,,Na ty matchbally jsem nemohl nic moc dělat. Zaservíroval dvě esa a potom začal hrát výborně a zasloužill si druhou sadu vyhrát. Samozřejmě jsem mu nějakými svými chybama pomohl“ komentoval Tomáš Berdych po utkání. Třetí set získala už česká jednička poměrem 6:3 a ukončila tak téměř roční čekání na turnajový triumf.

Triumfem obhájil 250 bodů, v žebříčku ATP však zůstal na 9.místě. Uživil ale naději na Turnaj mistrů. Zůstal sice na prvním nepostupovém místě, ale snížil ztrátu na Rafaela Nadala na 330 bodů.

 

Kvitové jde od Ria všechno lépe

 

Vypadá to, že se na Olympijských hrách bronzovou medailí Petra Kvitová odrazila k lepším výkonům. Nyní má za sebou semifinále v New Havenu a osmifinále na US Open, kde prohrála až s novou světovou jedničkou a pozdější vítězkou, Němkou Kerberovou. Tento týden své progresivní výkony přetavila v titul ve Wuhanu. Porazila Svitolinovou, Komtaovou, oplatila porážku Kerberové a potom v semifinále povolila pouhé tři gamy světové pětce Halepové. Ve finále deklasovala dvakrát 6:1 Slovenku Dominiku Cibulkovou. Triumfovala zde i předloni a potvrdila, že se jí tu daří. Stejně jako Tomáš Berdych může doufat v Turnaj mistryň. Je dvanáctá a ztrací necelých 600 bodů. V žebříčku ATP se posunula ze 16. na 11. místo.

Ve Wuhanu zvítězila také v deblu Lucie Šafářová společně s americkou parťačkou Mattekovou-Sandsovou. Ve finále porazily další Češku Barboru Strýcovou s Indkou Mirzaovovou. Tímto titulem si zajistily start na Turnaji mistryň.

 

Kristýna Plíšková má první titul z okruhu WTA

 

Juniorská vítězka Wimbledonu z roku 2010 žije ve stínu sestry a světové šestky Karolíny Plíškové. Snad se teď ale pro Kristýnu blýská na lepší časy. V Taškentu získala nejcennější vavřín. Polepšila si samozřejmě i v žebříčku a posunula se na své maximum a tím je 66. příčka. ,,Nemyslím si, že by mě motivoval úspěch sestry na US Open" reagovala na otázku, ve které ji srovnávali právě s Karolínou. V září je to již druhý titul po triumfu v Dalianu.

Posledním českým tenistou, který byl úspěšný ve finále, byl Jan Šátral. V Římě na antuce porazil ve finále nasazenou jedničku, Nnizozemce Robina Haasseho. Životní sezonu tedy korunuje i maximem ve světovém žebříčku. Posunem na 135. místo.

Zobrazeno 1754 krát
Naposledy upraveno: po., 24. říjen 2016 12:10
Michal Muzikant

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste