Vytisknout tuto stránku
čt., 6. říjen 2016 18:55

Indie plánuje deset nových tygřích rezervací

Johannesburg – Indie se rozhodla přidat dalších deset tygřích rezervací na svém území. V rámci úmluvy CITES ( the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora neboli Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin), se tato země zavázala, že zvýší počet tygří populace. Výsledky, které Indie předložila na CoP (mezinárodní konference pořádaná CITES) ukázaly, že celkový počet tygrů stoupl o třicet procent. Právě na základě tohoto úspěchu země plánuje nové rezervace.

„S třiceti procentním nárůstem má Indie nyní přes dva tisíce volně žijících tygrů, což představuje semdesát procent celkové populace, žijící na zemi,“ objasnil Bishan Singh Bonal, asistent ředitele Ochrany tygrů, spadající pod indickou vládu. „Budoucí plány jsou tedy jasné. Přidat deset nových tygřích rezervací ke stávajícím 49 v 18 státech Indie,“ dodal dále.
Bonal také řekl, že součástí programu bylo i vyřešení otázky obyvatelstva v oblasti tygřích rezervací. Aby se předešlo ztrátám na životech na obou stranách, přistoupilo se k přesídlování obyvatelstva. Dohromady se jedná o zhruba 677 tisíc lidí z celkem 920 vesnic.

 

Bonal dále mluvil o biotických nárocích tygřích rezervací, a problematice pytláctví, které nejčastěji cílí na získávání tygřích kůží, sloních klů a rohů nosorožců. Současně ale nezapomněl zmínit, že do boje proti pytlákům nasadila země bezpilotní drony, elektronický dozor a značkování tygrů pomocí radiových obojků.
Indie také uzavřela dohody se svými sousedy: Čínou, Nepálem, Bangladéšem, Bhutánem a Ruskem, které se taktéž zavázaly o zvýšení tygří populace.

 

Úmluva žije už od roku 1975

CITES neboli Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin je mezinárodní úmluva, která vznikla 3.března 1973 a v platnost vstoupila 1.července 1975. Jejím cílem je regulovat obchod s faunou a florou takovým způsobem, aby nedocházelo k vymírání živočišných i rostlinných druhů. V současnosti se dohodou řídí 183 států (známé jako Parties) a seznam chráněných exemplářů čítá přes 35 tisíc druhů. Česká republika se k CITES přidala v roce 1993.

 

Každé tři roky pořádá CITES pravidelné konference, známé jako „The Conference of the Parties“ neboli CoP, ale více zažité je označení „World Wildlife Conference“. V roce 2013 se konference uskutečnila v Bankoku, tento rok se akce přemístila do jihoafrického Johannesburgu. CoP 2016 byla největší svého druhu. Zúčastnilo se jí přes 2500 vládních delegátů, a zástupci z více jak tří set medií. Hlavním tématem byl obchod se slonovinou a jak mu zabránit. Ať už přímo „fyzicky“ na černých trzích nebo pomocí internetu. Diskutovali se ale i další problémy a proběhlo tradiční hlasování ohledně zařazení, vyřazení nebo přeřazení jednotlivých druhů do jedné ze tří skupin úmluvy (I - nejvíce ohrožené druhy, s nimiž je jakýkoliv mezinárodní obchod zakázán. II - druhy, jejichž obchodování je na mezinárodní úrovni omezeno a podřízeno dozoru. III - druhy lokálně ohrožené, u nichž je za pomoci na mezinárodní úrovni kontrolován a omezen obchod pouze v určitých regionech.)


Zajímavostí bylo také pořádání The Inaugural Youth forum for People and Wildlife, kterého se účastnilo 34 zástupců z 25 zemí, ve věku od 18 do 25 let, aby spolu prodiskutovali životní podmínky zvířat nebo ochranu volně žijících druhů.

 

Zdroje: http://www.newindianexpress.com/nation/2016/oct/05/india-plans-to-add-ten-more-tiger-reserves-official-1525365.html?pm=170

https://cites.org/sites/default/files/eng/news/CoP17_press_corner/Background_on_CITES_and_CoP17.pdf

https://cites.org/eng

 

Zobrazeno 2187 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:44
Adéla Halfarová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste