Vytisknout tuto stránku
ne., 30. říjen 2016 14:22

Centrální Itálii zasáhlo další zemětřesení, ničilo domy i kostely

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Creative Commons
Itálie - Silné zemětřesení o síle kolem 6,6 stupně zasáhlo v neděli ráno oblast od Bolzana po Neapol. Přišlo po dvou měsících od obrovského zemětřesení, které zabilo téměř 300 lidí a srovnalo se zemí několik měst. Úřady zatím nenahlásily žádné oběti na životech, zraněných má být na několik desítek.

První údaje o otřesech se lišily. Americká geologická služba uváděla 7,1 stupně, záhy intenzitu snížila na 6,6. Evropská seismologická agentura naměřila 6,7. Síla tohoto zemětřesení je podle odborníků překvapivá. Otřesy vyvolaly mezi obyvateli paniku, lidé vybíhali do ulic. Na některých místech se přerušilo telefonické spojení. Z preventivních důvodů Řím zastavil provoz na dvou centrálních linkách metra.

Italský premiér Matteo Renzi slíbil, že znovu postaví všechny zničené domy i kostely. Apeloval na italské občany, aby projevili soucit, odhodlání a sebrali síly do následujících dní. Papež František zmínil zemětřesení při svém nedělním kázání na Svatopetrském náměstí: „Modlím se za všechny zraněné a za rodiny, které trpí. Stejně tak za záchranáře a hasiče, kteří se podíleli na záchranných akcích.“

Mezi desítkami zraněných zřejmě nejsou Češi. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. "Zatím to nevypadá, že by byli poblíž nějací čeští turisté," uvedla mluvčí ministerstva.

Zemětřesení na konci srpna letošního roku zabilo téměř 300 lidí a způsobilo škodu za tři až čtyři miliardy eur. 

Zobrazeno 2148 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 20:09
Barbora Honusová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste