Vytisknout tuto stránku
ne., 30. říjen 2016 23:59

Svět úspěšně bojuje se žloutenkou, problémem však zůstává vysoká cena léku

Očkování, ilustrační foto. Očkování, ilustrační foto. Zdroj: https://pixabay.com/
Ženeva - Za poslední dva roky naočkovali zdravotníci v zemích se středními a nízkými příjmy více než jeden milion pacientů. Použili revoluční vakcínu proti žloutence typu C. Ta je velice účiná, rychlejšímu rozšíření však brání vysoká cena léku.

Nový lék má 95procentní úspěšnost léčby a méně vedlejších účinků než minulý typ. Tato vakcína může onemocnění zcela vyléčit během tří měsíců. Problémem ale byla zaváděcí cena, která dosahovala až 85 tisíc dolarů. "Licenční smlouvy a místní produkce v některých zemích ušly dlouhou cestu, aby byla tato léčba dostupnější. Například cena tříměsíčního léčení v Egyptě klesla z 900 dolarů na méně než 200 dolarů,“ uvedla ředitelka Ústavu pro základní léky Světové zdravotnické organizace (WHO) Suzanne Hill.

Vysoké náklady vedly k vytvoření přídělového systému v některých zemích, včetně států Evropské unie, kde léčba není plně hrazena státem. Náklady se pohybují od necelých deseti tisíc dolarů v Brazílii až po 80 tisíc dolarů v Rumunsku. Díky sérii přístupových kampaní se rozšiřují léky k lidem, kteří je potřebují. "Existují stále velké rozdíly mezi tím, kolik jednotlivé státy platí. Některé země se středními příjmy, které nejvíce trpí žloutenkou, stále platí velmi vysoké částky. WHO pracuje na nových cenových modelech pro tyto a další drahé léky. Cílem je zlepšit přístup k základním lékům ve všech zemích," dodala Suzane Hill.

V květnu 2016 na Světovém zdravotnickém shromáždění přijalo 194 zemí první globální strategii proti virové hepatitidě. Cílem je žloutenku eliminovat do roku 2030.

Zobrazeno 2115 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 11:01
Miroslav Šilák

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste