Vytisknout tuto stránku
ne., 6. listopad 2016 16:24

Po Lídě Baarové a Janu Masarykovi přichází na řadu další osobnost našich dějin. Začíná se točit film o Miladě Horákové

Izraelská herečka Ayelet Zurerová Izraelská herečka Ayelet Zurerová Zdroj: Bohemia Motion Pictures
Pod taktovkou režiséra Davida Mrnky začalo první listopadový víkend natáčení snímku o nejvýznamnější postavě politických procesů 50. let Miladě Horákové. Bojovnici za svobodu a práva žen ztvární izraelská herečka Ayelet Zurerová známá například z dramatu Mnichov od Stevena Spielberga či filmové adaptace románu Andělé a démoni.

První klapka patřila konci filmu, kde Bohuslav utíká varovat svoji ženu před zatčením. Bohuslava Horáka si zahraje americký herec Robert Gang. "Jde o příběh o ženě, která za svou myšlenku zaplatila cenou nejvyšší - svým životem. I proto je nadčasový. Jeho hlavními tématy jsou svoboda, boj za demokracii, pravda, láska či naděje, aktuální i dnes. Češi by na ni měli být hrdí," řekl těsně před natáčením Mrnka ČTK.

Miladu Horákovou popravili 27. června 1950 v rámci takzvaných politických procesů. Byla jedinou ženou popravenou během těchto soudních řízení. Ironií osudu bylo, že již jednou trest smrti dostala, a to v Drážďanech v roce 1944. Nacisti ji věznili již od srpna 1940 za svoji angažovanost v Ženské národní radě. O těchto a mnoha dalších soukromých i veřejných bojích Horákové bude film vyprávět. Měl by se totiž odehrávat mezi lety 1937 až 1950. Režisér sám uznává, že její život je doslova nabitý událostmi a činy. Pro film vybral ty největší a nejpodstatnější. "Rozhodně ukážeme i její stinné stránky, i ona byla jen člověk, například rodina zaplatila za její aktivity obrovskou daň. Je pak na divákovi, jaký si utvoří obrázek," uvedl Mrnka v rozhovoru pro Deník.

Autentické, dosud neviděné materiály

Přípravy na koprodukční projekt trvaly režisérovi, scénáristovi a producentovi v jedné osobě dlouhých devět let. Důležitý zlom podle něj nastal ve chvíli, kdy o film projevila zájem globální videotéka Netflix. Ta jej zařadí do své nabídky a umožní streamování po celém světě. Film bude využívat také dosud neuveřejněných materiálů, které poskytla dcera Horákové Jana Kánská. I proto bude film celkově kolorován tak, aby s dobovými materiály ladil. Ve filmu se objeví například přesné citace její osobní korespondence, řeč během procesu či Gottwaldův únorový projev. Autentická budou také prostředí, natáčet se kromě Prahy bude i v Terezíně, na Šumavě a u Hradce Králové, odkud pocházel Bohuslav Horák. Dcera Horákové nebyla zdaleka jedinou konzultantkou. Tvůrci spolupracují s řadou historiků a odborníků na tuto tématiku.

"Velice složité bylo obsazování rolí, nakonec padla volba pro hlavní hrdinku na izraelskou herečku Ayelet Zurerovou. Její maminka je původem ze Slovenska. Bylo pro nás důležité, aby dokázala příběhu porozumět," dodává Mrnka. Diváci se ale mohou těšit i na známé české tváře - Aňa Geislerová ztvární soudkyni Ludmilu Brožovou, v dalších rolích se objeví například Vica Keres jako sestra Horákové či Tatjana Medvecká, Jaromír Dulava nebo Karel Dobrý. Štáb je především český, za kameru se postaví Martin Štrba, kostýmní výtvarnice je Simona Rybáková, architektem Milan Býček, mistrem zvuku Jiří Klenka a skladatelem Aleš Březina. Střihačkou bude Olina Kaufmanová. Film bude v originálu v angličtině, ovšem herci budou mluvit s lehkým českým přízvukem, následně bude nadabován. Do kin by měl zamířit na podzim příštího roku.

Zobrazeno 2079 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2016 18:45
Kateřina Bibenová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste