Vytisknout tuto stránku
čt., 10. listopad 2016 12:51

Trumpovo zvolení vyvolává kontroverzní reakce

Zvolený prezident Donald Trump vyvolává kontroverzi Zvolený prezident Donald Trump vyvolává kontroverzi Zdroj: Flickr Creative Commons
Washington, D.C. - Výsledek amerických prezidentských voleb, ve kterých vyhrál republikán Donald Trump, vyvolává kontroverzní reakce. Obyvatelé USA pořádají demonstrace, známé osobnosti se chtějí odstěhovat. Obama i Clintonová doufají v Trumpovo úspěšné období ve funkci.

Od úterý, kdy skončilo hlasování a média světu oznámila jméno budoucího 45. prezidenta USA, se obyvatelé celého světa a především právě Spojených států, vzpamatovávají z překvapivého výsledku voleb. Trumpovo vítězství rozdělilo americké občany na dva tábory.

Část obyvatelstva je přesvědčena, že jeho vítězství znamená změnu k lepšímu. Věří, že jeho schopnosti v oblasti obchodu a podnikání spolu s čistou politickou minulostí jsou tím, co právě USA potřebuje. Druhá skupina s nimi ale tento optimismus nesdílí. V ulicích některých amerických měst proto není neobvyklé potkat davy demonstrujících lidí s transparenty hlásajícími hesla jako: „Násilník není můj prezident!“ nebo „Ne rasismu, ne fašismu, ne Trumpovi!“ K vidění jsou i karikatury přirovnávající ho k Adolfu Hitlerovi nebo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.
Demonstrace se neobešly bez rozbitých výloh obchodů. Velké skupiny lidí také zablokovaly některé z komunikací a vstup do Trump Tower, kde doteď dochází k masovým protestům, které kontroluje místní policie. Několikrát musela i zasáhnout. Deník The New York Times uvedl, že zatím zatkli patnáct lidí.
Někteří ale zvolili méně agresivní přístup a namísto vykřikování hesel a vandalismu tak vyjadřují svůj nesouhlas zpíváním tradičních amerických folkových písní.
Proti Trumpovi se staví i řada amerických celebrit, které před volbami prohlásily, že v případě jeho vítězství opustí USA. Patří mezi ně například zpěvačka Barbra Streisand nebo herci Bryan Cranston a Samuel L. Jackson.

Do skupiny lidí nespokojených s výsledky voleb patří i stávající prezident Barack Obama.
„Není tajemstvím, že zvolený prezident a já jsme, co se týče názorů, odlišní,“ prohlásil ve svém proslovu den po ukončení voleb. Dodal ale, že doufá v Trumpovo úspěšné fungování v úřadu hlavy státu. „...všem nám jde o úspěch ve sjednocení a vedení země.“

Samu poraženou kandidátku Hillary Clintonovou neúspěch velmi zklamal. „Je to bolestivé, a ještě dlouho bude,“ přiznala. Na druhou stranu, uznala svoji porážku a pobídla občany, aby s otevřenou myslí dali novému prezidentovi šanci zemi vést.
„Včera jsem pogratulovala Donaldu Trumpovi a v zájmu naší země jsem mu nabídla spolupráci. Doufám, že bude úspěšným prezidentem všem Američanům,“ vzkázala nejen svým voličům.

Zobrazeno 2151 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2016 21:32
Petr Koudelka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste