Vytisknout tuto stránku
po., 14. listopad 2016 18:13

Nový Zéland zasáhla série zemětřesení

Dům po zemětřesení v roce 2011 Dům po zemětřesení v roce 2011 Zdroj: Autor: Schwede66 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13628262
Kaikoura – První silné otřesy zasáhly Nový Zéland už v neděli. Vyžádaly si nejméně dvě oběti na životech. Další přišly dnes ráno a stejně jako včera nejvíce postihly východní pobřeží Jižního ostrova.

První vlna zemětřesení o síle 7,8 stupňů Richterovy škály udeřila 93 km severovýchodně od města Christchurch v turisticky vyhledávaném přístavním městě Kaikoura. Tam se také podle seismologů nachází právě epicentrum. Druhá a třetí vlna přišli během pondělního dne. Otřesů jsou ovšem stovky. Poničené zůstaly silnice, domy, železnice a stovky lidí v obavách z dalších otřesů opustily svá obydlí.

Zemětřesení také vyvolalo zvednutí přílivu o víc jak 2,5 metru nad obvyklou úroveň. Podle některých obyvatelů byla hladina nejvýš za posledních 38 let. Počáteční varování z případné vlny tsunami však bylo zrušeno. Úřady však varují, že lidé, kteří žijí na pobřeží, by se měli vydat raději do vyšších míst.

Premiér Nového Zélandu John Key uvedl, že se jedná o devastující pohromu, která si vyžádá opravy o investici více jak miliardy korun.

Není to poprvé, co musí Nový Zéland čelit zemětřesení. V paměti má ještě katastrofu z roku 2011, kdy se podobně jako letos nacházelo epicentrum na Jižním ostrově. Největší škody otřesy způsobily v městečku Christchurch. O život přišlo tehdy 185 lidí a na tisícovky jich bylo zraněno. Novozélandský premiér byl nucen vyhlásit stav nouze.

Zobrazeno 2207 krát
Naposledy upraveno: po., 14. listopad 2016 22:41
Jan Socha

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste