Vytisknout tuto stránku
út., 29. listopad 2016 13:49

Šantovka Tower znovu budí emoce

Šantovka Tower Šantovka Tower Zdroj: Ateliér Benoy
Olomouc – Plánovaná výstavba výškové budovy Šantovka Tower v historickém centru Olomouce budí mezi lidmi značné emoce. Na jedné straně jsou ti, kteří by unikátní stavbu v Olomouci uvítali, na druhé ti, pro které má jedinečné panorama města Olomouce s dominantou Katedrály sv. Václava důležitý historický charakter. Občané Olomouce se bouří proti narušení unikátního konceptu města, které může plánovaná výstavba soukromé výškové budovy způsobit. Proti projektu sepisují už třetí petici.

V rámci nově budované části města Šantovka, plánuje soukromý investor postavit výškovou budovu s názvem Šantovka Tower o výšce 75 metrů. Dvaadvaceti patrová budova má zahrnovat osmdesát bytů a předběžnou cenu stavby investor vyčíslil na zhruba 400 milionů korun.

Šantovka Tower by měla vyrůst na jižním okraji centra v ochranném pásmu městské památkové rezervace a ochranném pásmu rezervace UNESCO. Její výška odpovídá výšce olomoucké radnice, ovšem s nesrovnatelně větším objemem než věže historické Olomouce. Celou stavbu chce investor umístit do pohledového průsečíku hlavních městských tříd. Tato podoba projektu by ovšem podle některých odpůrců narušila kontinuitu historické struktury města.

Odbor památkové péče olomouckého Magistrátu vydal letos v červnu v pořadí třetí souhlasné stanovisko k záměru výškové stavby. „Kladné stanovisko vnímá investor pozitivně. Dále se však nechce k vývoji projektu vyjadřovat," řekl mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč. Předchozí dvě stanoviska zrušil pro nezákonnost Krajský úřad Olomouckého kraje. „Při posuzování záměru stavby magistrátními úředníky nebyly posouzeny odborné argumenty a rozhodování provázelo opakované porušování zákonů,“ uvedla Barbora Hertlová z Hnutí DUHA.

Proti projektu Šantova Tower se staví několik občanských spolků. Své antipatie vyjádřila také řada umělců a významných osobností Olomouce. „Svou žádost píši jako občan Olomouce, historik a zároveň děkan. Ze všech třech pozic se projekt jeví jako tragická rána na tváři města a kladné stanovisko k Šantovka Tower by zcela jistě narušilo důvěru občanů Olomouce i odborné veřejnosti," vyjádřil už v červenci svůj nesouhlas k projektu děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiří Lach.

Iniciátory už třetí petice proti Šantovka Tower jsou Hnutí DUHA, občanská iniciativa Za krásnou Olomouc, Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR a také Iniciativa Občané proti Šantovka Tower. Prostřednictvím petice chtějí Olomoučané shromáždit alespoň 10 000 podpisů, aby se výstavbou Šantovka Tower začal zabývat Senát. „Oba spolky, které se zabývají ochranou a rozvojem kulturních, architektonických a historických hodnot, vedla k podání podnětu obava ze selhávání státní památkové péče v Olomouci, která za tři roky nedokázala odborně posoudit návrh výškové budovy Šantovka Tower,“ uvedla Martina Mertová ze spolku Za krásnou Olomouc.

Obavy o to, jestli bude záměr stavby Šantovka Tower transparentně posouzen, vzbuzuje také organizační a personální politika na úřadech věnujících se památkové péči. V uplynulém roce byla do funkce vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu zvolena výběrovou komisí úřednice vydávající opakovaně nezákonná souhlasná stanoviska k Šantovka Tower. Tato volba ovšem proběhla bez přítomnosti jediného odborníka na památkovou péči. Při dubnové reorganizaci zrušil krajský úřad nadřízený odbor kultury a tím přišel krajský orgán památkové péče o odborné vedení.

V současné době je projekt pozastaven kvůli stavební uzávěře. Krajský soud loni zrušil územní plán, který definoval výšková omezení. Radnice měla limity lépe zdůvodnit a plánovací dokument upravit. Jelikož se tato úprava nestihla včas, přestalo od nového roku omezení výšky platit. Z toho vyplývá, že pokud developer získá potřebná stavební povolení, výstavbě výškové budovy Šantovka Tower už nic nebrání. 

Zobrazeno 3080 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2016 13:17
Zuzana Zelená

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste