Vytisknout tuto stránku
pá., 9. prosinec 2016 19:42

MF Dnes vydala lživý článek, prý šlo o editorskou chybu

Článek v MF Dnes Článek v MF Dnes Zdroj: facebook.com/BarKteryNeexistuje
Brno – V pátek odpoledne na oficiálním facebookovém profilu brněnského Baru, který neexistuje vyšlo vyjádření k článku v MF Dnes ohledně elektronické evidence tržeb (EET). Majitelé se v příspěvků vůči článku ohrazují s tím, že článek píše pravý opak odpovědí, které poskytli v anketě.

Článek MF Dnes s titulkem EET: apokalypsa nenastala předkládá získané informace od majitelů podniků, kde byla nově zavedena elektronická evidence tržeb. Popisuje, jak v podnicích EET funguje v praxi. V článku se ale objevilo vyjádření spolumajitelů brněnských podniků Baru, který neexistuje a Super Panda Circus vůči této novince, který vyznívá negativně. Podle nich je ale jejich vyjádření v deníku v rozporu s odpovědmi, které poskytli redaktorce. V článku se píše, že od ledna začnou jejich podniky zdražovat v důsledku nákladů na EET. „Vzhledem k tomu, že jsme POS (z angl. Point-of-sale, tedy místo s elektronickým platebním terminálem, pozn. red.) systém používali v našich podnicích již před zavedením EET, tak jsme tuto otázku nemuseli řešit,“ odpovídají Andrej Vališ a Honza Vlachynský, majitelé obou podniků, v originálním dotazníku. Ke konkrétní otázce zdražení se navíc vyjadřovali dodatečně v sms přímo redaktorce, s tím, že zdražovat nebudou.

Příspěvek Vališe a Vlachynského, na facebookových stránkách Baru, který neexistuje, vzbudil velký ohlas na sociální síti. Po pěti hodinách od zveřejnění měl příspěvek přes 1500 reakcí, přes 80 komentářů a téměř 1900 sdílení. Autoři ke sdělení přiložili originální dotazník s odpověďmi, kde je možné vidět protichůdné odpovědi od těch, které vyšli oficiálně v pátečním vydání deníku.

MF Dnes se již vyjádřila k problému s tím, že došlo k záměně dat při zpracování a editování informací z celkem 76 anket. V sobotním vydání deníku by proto měla vyjít omluva vlastníkům brněnských podniků, kteří byli v článku poškozeni.

Zobrazeno 2288 krát
Naposledy upraveno: so., 10. prosinec 2016 20:33
Barbora Genserová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste