Vytisknout tuto stránku
ne., 19. únor 2017 16:27

Uvažujete o laserové operaci oka? Přinášíme vám pohled přímo na operační sál

Prostředí operačního sálu Prostředí operačního sálu Zdroj: Tereza Ocetková
V současné době se stále častěji hovoří o zhoršujícím se zraku celé společnosti a v souvislosti s tím o škodlivosti kontaktních čoček a upřednostňování laserových operací. Je opravdu operace oka lepší řešení, a jak celý proces probíhá?

Brno - Šla jsem se zeptat rovnou k odborníkům a to na oční kliniku Neovize, kde mi umožnili nahlédnout na operační sál. Po půlhodinovém převlékaní do zeleného obleku a důkladné dezinfekci mých rukou a foťáku jsem vstoupila do operační místnosti. Čekala jsem spoustu přístrojů, drátů, obrazovek. Prostě jak to známe z filmů. K mému překvapení byla nevelká místnost zaplněná jen dvěma lehátky a jedním velkým... robotem? Vše bylo připraveno během dvou minut a operace mohla začít.

Pacient je po celou dobu při vědomí, jelikož lékař s ním musí komunikovat. Celý proces trval slabých dvacet minut a vlastně jako operace vůbec nevypadal. Nejzajímavější bylo odklopení tzv. flapu, vrchní vrstvy rohovky, a následné laserování. Slečna se bezprostředně po zoperování dokonce vyfotila s celým personálem a odešla stejně jako přišla.

"Operaci předchází tříhodinová prohlídka, kdy zjišťujeme, zda je vůbec možné operaci provést. Po zákroku je dobré na pár hodin usnout a po probuzení už ostře vidíte," přiblížila celý proces zdravotní sestra z oční kliniky Dagmar Vondráčková.

Nosit nebo nenosit kontaktní čočky?

Jako zastánce čoček vím, že jsou pohodlné, neomezující a cenově dostupné. Každý večer obětujeme i půl minuty na vyndání čoček z očí. Odborníci se ovšem poslední dobou ohrazují proti jejich používání, jelikož za nimi přichází stále více pacientů se záněty či infekcemi a to většinou jen kvůli špatné hygieně. Pokud tedy nejste z těch zodpovědnějších a ne vždy si před aplikací umyjete ruce, i pro vás je zde možnost operace.

A kdo ji vlastně může podstoupit? "Je třeba, aby byla oční vada ustálená a dále se nezhoršovala. Během vyšetření zkoumáme, zda v oku není vada ještě jiná nebo nějaké poškození. Při operaci by se takové oko mohlo nenávratně poškodit," objasnil mi optometrista Jan Vaverka.

Studentů vysokých škol stále přibývá. S tím souvisí zvyšující se počet mladých lidí, kteří většinu času tráví studiem, tedy čtením knih a prací na počítači. Z této činnosti ovšem vychází zraková vada, krátkozrakost, která je nejčastějším postižením očí mladých lidí a lidí ve středním věku tohoto století. Například ve vyspělém Japonsku je výskyt myopie skoro osmdesát procent. Naopak v Africe, kde práce do blízka není tak častá, má krátkozrakost zastoupení pouze patnáct procent.

Zobrazeno 2581 krát
Naposledy upraveno: po., 20. únor 2017 10:39
Tereza Ocetková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste