Vytisknout tuto stránku
so., 25. únor 2017 15:18

Půl litru nejen ve sklenici s pěnou

Studentky darující s rektorem Jaroslavem Millerem Studentky darující s rektorem Jaroslavem Millerem Zdroj: server 470 ml
Olomouc - Předposlední únorový týden se nesl v duchu připomenutí si 71. výročí od znovuobnovení Univerzity Palackého. Nejen v duchu oslav, ale i dobrých skutků. Začínající letní semestr znamenal pro studenty nejen návrat do přednáškových místností, ale i možnost zúčastnit se projektu Daruj krev s rektorem. Tuto možnost se přihlásit využilo na 216 potencionálních dárců z řad studentů a zaměstnanců UP.

Nakonec svého přihlášení dostálo 154 příchozích, z nichž podmínky pro darování splnilo k darovacímu dni 133 chrabrých dárců. Co vše samotnému darování předcházelo? Celý proces není nijak složitý, důležitá je ale stálá přítomnost odvahy a odhodlání. Pár týdnů před darovacím týdnem bylo třeba vyplnit přihlašovací formulář, nahlásit příslušnou fakultu nebo působiště zaměstnání na univerzitě. Důležité také bylo vybrat si konkrétní čas a datum v konkrétním týdnu. Poté už stačilo jen den před samotným darováním omezit pití alkoholických nápojů, tučných jídel a mléčných výrobků. Večeře měla proběhnout zhruba do 18 hodin. Snídaně měla obsahovat bílé pečivo, suchary nebo ovocnou misku. Všechny tyto potraviny vedle dostatečného pitného režimu mají zajistit energii k darování bez komplikací.

Po příchodu do olomoucké nemocnice dárce musel vyplnit obsáhlý dotazník o svém současném i blízce minulém zdravotním stavu a s vyplněnými daty mířil na recepci, kde proběhlo rozhodnutí o způsobilosti k aktuálnímu datu. Rozhodujícími faktory jsou například předepsané léky a prodělané nemoci v nedávné době. Pokud rozhodnutí bylo kladné, dárce se stává kódem a putuje na další stanoviště. Tím prvním je čekárna na vzorkové vyšetření krve. Mnozí dárci, hlavně prvodárci zjišťují svou krevní skupinu, obsah látek v těle a krevní obraz. Po návštěvě této pomyslné epizody v seriálu následuje krátká pauza na doplnění tekutin, energie v podobě bílého pečiva a po rozsvícení osobního čísla na dalším monitoru u lékaře dárce podstupuje individuální konzultaci s lékařem. Lékař seznámí prvodárce s průběhem darovacího odběru oněch 470 ml, následnou péčí z řad zdravotních sester. Jedná se o nepřetržitý doprovod před a po darování krve, usazení do odpočinkové zóny a kontrolu aktuálního stavu.

Odběr krve probíhá vleže a musí trvat maximálně deset minut. Záleží na přípravě dárce a jeho pitném režimu v posledních hodinách. „Byla to moje první zkušenost s darováním krve a možná jsem si i trošku bál. Ale v nemocnici byli všichni moc příjemní a tak ze mě brzy nervozita spadla. Znamená to pro mě dobrý pocit pomoci,“ s úsměvem zrekapituloval jeden z prvodárců Jakub Havlín, student Filozofické fakulty. A co pan rektor? Splnil svou hrdinskou povinnost a daroval i on s univerzitou nebo byl jen takzvanou paní Kolombovou? Samozřejmě, že pan rektor Jaroslav Miller se stal jedním z prvních dárců v darovacím týdnu a kolem sedmé rodiny ranní naplnil svou darovací jednotku spolu s prvními studenty. Všem dárcům z celého srdce děkuje primářka Transfúzního oddělení Dana Galuzsková a doufá, že právě tito dárci zůstanou olomoucké nemocnici věrní i přes své přechodné bydliště ve svém studentském městě.

Zobrazeno 1964 krát
Naposledy upraveno: st., 1. březen 2017 21:47
Pavla Hajpišlová

Milovnice sportu, kultury a médií ve všech sférách. Přispěvatelka do pořadu Zprávičky na ČT:D. Moderátorka kulturních a sportovních akcí.

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste