Vytisknout tuto stránku
so., 4. březen 2017 23:23

Jackie: Americká ikona minulého století se dočkala filmového zpracování

Plakát k snímku Jackie Plakát k snímku Jackie Zdroj: Oficiální stránka www.foxsearchlight.com
Před měsícem do českých kin zamířilo dlouho očekávané životopisné drama Jackie. Jak už příslušný název napovídá, jedná se o příběh Jackie Kennedyové, někdejší první dámy USA. Věhlasnému atentátu z 22. listopadu 1963 na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho se v minulosti věnovalo nespočet filmařů a dokumentaristů. Chilský režisér Pablo Larraín však nachází neprobádanou skulinku celé události, totiž jakým způsobem náhlá smrt hlavy Spojených států zasáhla jeho ženu.
Oficiální český trailer YouTube stránka od totalfilm.cz

Tvůrci se rozhodli pojmout tento film poněkud netradičně. Proplétání tří časových linií může nejednou diváka zmást. Vše ale zachraňuje hlavní retrospektivní linka v podobě rozhovoru Jackie s novinářem a její následující vzpomínky na samotný atentát. Ten představuje zároveň nejvypjatější a drasticky nejintenzivnější bod celého vyprávění. A přestože J. F. Kennedy stráví na scéně jen pár minut, je pro příběh klíčovým atributem.

V období několika dní po atentátu a během příprav majestátního pohřbu se naplno projevuje hlavní myšlenka celého snímku, a to nahlédnout do nitra psychicky se hroutící Jackie. Její bezduché toulání se po Bílém domě a temná, místy až hororová, gradující hudba dotváří atmosféru beznaděje. Nutno také vyzdvihnout vynikající práci se záběry na detail, na kterých film staví a které podtrhují celé vyznění. „Jackie je chladná, depresivní a atmosférická studie posttraumatického chování,“ popsal dojem ze snímku ve své recenzi Jan Gregor. A měl pravdu. Práce s psychikou a rozpoložením Kennedyho manželky je zde značná.

Natalie Portman, představitelka hlavní hrdinky, předvedla opět strhující výkon. Svou gestikulací, mimikou a hlavně poctivě naučenému akcentu, který byl jedním z hlavních rysů, se opravdu skutečné Jacqueline Kennedy velmi přiblížila. Hodiny strávené u dobových záznamů a náročný trénink se jí tedy vyplatil a vynesl jí dokonce nominaci na Oscara. Dalšími kandidáty na zlatou sošku za tento film byly dobové kostýmy a hudba. A přestože na cenách filmové Akademie zůstalo pouze u nominací, výkony kostymérů a hlavního skladatele nebyly nikterak podřadné.

Z pohledu divácké úspěšnosti Američané rádi sledují své dějiny na stříbrném plátně. Jelikož se ale u Jackie jednalo spíše o artový snímek, větší komerční úspěch nezaznamenal. Své publikum a fanoušky psychologických melodramat si však jistě najde.

Zobrazeno 2248 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. březen 2017 22:08
Denisa Nováková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste