Vytisknout tuto stránku
ne., 12. březen 2017 18:30

Milovníci vína se radují. Sezóna koštů začala

Vinné sklepy Slavín, Hodonínsko Vinné sklepy Slavín, Hodonínsko Zdroj: Jiří Hubáček, předseda ZO ČZS Ratíškovice.
Jižní Morava - V jarních měsících se konají košty vín ve vinařských oblastech Moravy a Čech. Především místní vinaři tak mají možnost pochlubit se svou odrůdou a získat diplom a prestiž v odvětví následovanou větší poptávkou po daném víně. Tradice „koštování“ se datuje zhruba do období poválečného Československa. Ne ve všech oblastech Jižní Moravy se tento zvyk rozvíjel stejně rychle. Příčinou byl nedostatek orné půdy pro pěstování vinné révy. Podmínky a postupy akce se měnily, až se octly v podobě, jaké je známe dnes.

Samotné degustaci předchází náročné přípravy. Nejprve se musí shromáždit všechny vzorky přihlášené do soutěže. Vzorky se také musí roztřídit na červené a bílé, popřípadě růžové odrůdy. Anonymně je každému ze vzorků přiděleno číslo, pod kterým bude produkt reprezentovaný v katalogu. Do něj si degustátoři zaznamenávají, jak moc jim víno chutnalo a po sečtení bodů vyhlásí vítěze.

Dříve museli lidé brát větší ohled na to, co vlastně ochutnávají. Nebylo tomu jako dnes, kdy si za částku tři sta korun koupíte vstupenku a následně můžete ochutnávat, jak je libo. Před desítkami let se každý vzorek vína kupoval jednotlivě. Nedali jste za víno víc, než jste chtěli. Vína se dělila na „zlatá“ a obyčejná. Zlatá byla samozřejmě dražší a také chutnější. Dnes už jsou všechna vína braná rovnocenně a je pouze na samotném degustátorovi, kolika body na stupnici od jedné do dvaceti víno ohodnotí. V určitých oblastech Jižní Moravy se  tak porovnává až čtyři sta vzorků.

Zobrazeno 2422 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 11:03
Eliška Kordulová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste