Vytisknout tuto stránku
po., 13. březen 2017 21:18

Nizozemsko zakazuje manifestace podporující Erdoğana

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu Zdroj: Morris MacMatzen/Getty Images
Nizozemsko – Po boku Německa a Rakouska se Nizozemsko stává další zemí, která zamezuje pokusům o shromáždění Erdoğanových příznivců kvůli nadcházejícímu dubnovému referendu v Turecku. Takto se rozhodlo poté, co Turecko chtělo vést v sobotu 11. března otevřenou kampaň pro ustanovení silnější prezidentské moci v jejich zemi. 

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders den před akcí řekl, že jeho turecký protějšek Mevlüt Çavuşoğlu nesmí vytvářet shromáždění tureckých občanů na území Nizozemska, na kterých by propagoval hlasování v referendu, které by mimo jiné Erdoğanovi umožnilo mít exekutivní moc nebo vyhlásit výjimečný stav a odvolat parlament. Koenders sdělil, že takové chování ze strany Turecka je nepřijatelné a dodal, že ačkoli tureckému ministru zahraničí nemůže zakázat veřejně vystoupit a promluvit, nizozemská vláda mu své působení nebude nijak zlehčovat a nehodlá se s ním sejít. „Lidé samozřejmě mají plné právo organizovat shromáždění, ale propagace tureckého ministra v naší zemi o tureckém referendu je vskutku nežádoucí,“ řekl Koenders.

Erdogana kritizuje i Merkelová

Çavuşoğlu se od začátku potýkal s problémy, kde mítink provést. Kvůli kontroverzní tematice kampaně majitel zarezervované haly pro 500 lidí v Rotterdamu od smlouvy odstoupil a celá akce se tím tak zrušila. „Udělal bych to samé, zejména kvůli bezpečnostním okolnostem,“ sdělil Ahmed Aboutaleb, starosta druhého největšího nizozemského města. 

V návaznosti na zákaz shromáždění Erdoğan požadoval, aby mezinárodní organizace uvalily na Nizozemsko sankce a nařkl západní státy z islamofobie. „Myslel jsem si, že nacismus je již minulostí, ale mýlil jsem se. Stále žije na Západě,“ dodal turecký prezident. Nizozemský premiér Mark Rutte nazval komentáře Erdoğana jako nepřijatelné a požadoval omluvu. Ke kritice Erdoganových výroků se přidala i kancléřka Angela Merkelová a Nizozemsku vyjádřila svou plnou podporu.

Zobrazeno 1808 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 19:04
Petr Vencl

Nothing to do here. Yet.

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste