Vytisknout tuto stránku
út., 14. březen 2017 18:35

Buďme chytřejší než mrkev, vybírejme ji pečlivě

Deset porcí ovoce a zeleniny denně by mělo mít na člověka až zázračné účinky Deset porcí ovoce a zeleniny denně by mělo mít na člověka až zázračné účinky Zdroj: www.humanhumor.com
Pět porcí ovoce a zeleniny denně. To slyšel už nejspíš každý z nás. Norští vědci však přišli s novým zjištěním. Podle jejich výzkumů, kde srovnali 95 studií, by dospělý člověk měl zkonzumovat deset porcí zeleniny a ovoce. Tyto informace zveřejnil web International Journal of Epidemiology a zároveň o tom informoval i francouzský deník Le Figaro. Mnoha lidem vyhovuje jíst celkem tři porce jídla denně, několik z nás stěží sní žádaných pět.

Z původních výzkumů, podle kterých bychom měli jíst 40 dekagramů zeleniny či ovoce, se tedy stává celých 80 dekagramů. Myšlenka je to krásná - lidé budou méně trpět rakovinou, kardiovaskulárními chorobami a dokonce i oddálíme úmrtnost. Vědci spočítali, že 7,8 milionu lidí nemuselo v roce 2013 zemřít, pokud by pravidelně jedlo uvedených deset porcí vitamínů v přirozené podobě každý den. Nemyslím si však, že je opravdu reálné takových čísel dosáhnout.

Salát, salát, salát každý den!

Představme si, že jednu porci tvoří menší jablko, dvě švestky, 100 gramů špenátu nebo 50 gramů červené řepy. Pokud ovoce přidáme ke snídani a svačině, menší zeleninový salát k obědu, odpolední svačině a večeři, základ máme splněný. Pět porcí jsme schopní sníst. Deset je už hodně.

Mezi největší bojovníky proti kardiovaskulárním chorobám autoři řadí jablka, hrušky, zelí, květák nebo rajčata. Proti rakovině je to zelená, křížatá a žlutá zelenina. K prodloužení života poslouží kromě zmíněných potravin taky vařená zelenina, bobuloviny a brambory. Pokud to shrneme do jedné věty, jezte veškerou zeleninu i ovoce. Některé druhy je lepší konzumovat za syrova, jiné jsou lépe stravitelné tepelně upravené, například rajčata. Konzervované ovoce obsahuje přidaný cukr, ten tedy není dobrý konzumovat příliš často. Stejně jako džus, který je ochuzený o vlákninu. Obecně platí, že je lepší jíst ovoce dopoledne a zeleninu odpoledne kvůli menšímu obsahu cukrů.

Jak jedly naše praprababičky

Dříve lidé jedli tyto přirozené potraviny v normálním množství, ale zdraví měli rozhodně lepší než my. Dle mého názoru je to způsobené tím, že dříve byly veškeré plodiny domácí a bez umělých zásahů. Žádná chemie, žádné preparáty k rychlejšímu zrání. Jejich ovoce a zelenina zákonitě obsahovala více vitamínů a minerálů než ty naše dnešní. Ze supermarketů. Super rychle rostoucí giganti. Modifikované. Ty, které dozrávají ve velkých halách. Tím mohou být například banány, které se k nám dováží zelené a přemístí se do velké místnosti, kde se střídá umělý déšť s velkým horkem a postupně dozrávají umělou cestou. Tím nechci tento proces shazovat, jelikož si ani neumím představit, jak by to šlo udělat jinak. V přirozených podmínkách můžete tropické ovoce jíst i se slupkou. Neumím si představit, že bychom u nás snědli mandarinku neoloupanou.

Méně filosofie, více obyčejného lidského uvažování

Podle mě tedy platí: jíst kvalitní ovoce a zeleninu, vybírat je, dbát na jakost a aspoň občas si zajít na farmářský trh pro voňavé jahody, jablka nebo domácí česnek. Někteří si mohou dovolit pěstovat tyto základní potraviny doma nebo směnit se sousedem láhev domácí slivovice za pytel domácích brambor. Kdo nemá žádnou z uvedených možností, může i v supermarketu nakoupit české produkty. Bude to sice stát více peněz, ale podpoříte tím nejenom své zdraví, ale i drobné poctivé české farmáře a domácí ekonomiku. Rozhodně do sebe dostanete více vitamínů v těchto pěti porcích denně než v deseti porcích z „umělého“ ovoce a zeleniny. V celé této problematice nejlépe uplatníte selský rozum a čas, který do výběru ovoce a zeleniny investujete.

Zobrazeno 2565 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 11:07
Jana Matějíčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste