Vytisknout tuto stránku
st., 15. březen 2017 11:07

Cigarettes after sex znovu vystoupí v Praze

Zpěvák Greg Gonzalez Zpěvák Greg Gonzalez Zdroj: www.fource.cz
Praha - Po dvou vyprodaných koncertech v pražských klubech Chapeau Rouge a Rock café v loňském roce se kapela Cigarettes after sex opět vrací na česká pódia. Tentokrát zahrají v sobotu 8. dubna ve Flédě a v pondělí 10. dubna v klubu Roxy.

Pro Cigarettes after sex je to již druhé turné. Česká republika se může pyšnit tím, že se stala součástí obou. Stejně jako předchozí rok jde o americko-evropské turné a lístky mohou zájemci získat za 495 korun jak přes portál GoOut, tak i přes portály Fource či Ticketpro. Po odehraných koncertech v ČR kapela navštíví ještě dalších osmnáct evropských zemí jako například Litvu, Rakousko, Itálii, Švýcarsko nebo Řecko. To vše až do srpna tohoto roku.

Za netradičním názvem kapely se schovává sympatická čtveřice kamarádů, která se v roce 2008 dala dohromady a dnes funguje jako známá skupina, která vyprodává kluby po celém světě. V čele Cigarettes after sex stojí kytarista, zpěvák, zakladatel skupiny a rodák z Texasu Greg Gonzalez. Jeho partu dále tvoří bubeník Jocob Tomsky, basista Randy Miller a klávesista/kytarista Phillip Tubbs. „Jednoduše to bylo něco jako nehoda, jakýsi druh experimentu,“ popsal vznik této hudební formace zakladatel kapely v rozhovoru pro server Noisey.

Debutové album přišlo po třech letech

V současné době tvoří a působí v newyorském Brooklynu. Podle Gonzaleze jsou jejich písničky ošuntělé, sladké a mlhavé romantické balady. Jinými slovy Cigarettes after sex dominují především s žánry jako ambient, shoegaze nebo dream pop. Není tak divu, že žebříček jmen jako Cocteau Twins, Francoise Hardy, Mazzy Star, Red House Painters jsou přesně ta jména, která Gonzaleze v tvorbě inspirují. To však není jediné. „Každá z písniček má svou specifickou vzpomínku. Například ‚Nothing’s gonna hurt you baby‘ se odehrává v domě, kde jsem žil, v mém rodném městě, zatímco píseň ‚K‘ se odehrává v Brooklynu a na Lower East Side na Manhattanu,“ sdělil Greg Gonzalez pro rozhovor webu BrightonsFinest.

Po třech letech své existence, v roce 2011, kapela debutovala se svým prvním albem nesoucí stejný název jako kapela Cigarettes after sex. V roce 2012 vyšlo EP s jednoduchým názvem I., které obsahuje čtyři skladby, na kterých se mimo jiné podíleli ještě dva původní členové kapely bubeník Greg Leeah a klávesista Steve Herrada. V roce 2015 přišlo jejich první brooklynské EP Affection. Většinu textů skladeb napsal sám Greg Gonzalez, který je taktéž autorem názvu kapely. „Vídal jsem se s dívkou, se kterou jsme měli ten typ vztahu jako ‚kamarádi s výhodami‘. Vždycky potom, co jsme byli spolu, tak kouřila cigarety. Jednou v noci poté, co jsme byli opět spolu ten název přišel sám. Bylo to přesně to, co jsme v té době dělali,“ přiznal. "Ten malý pocit lásky, který dostanete, když se do někoho zamilováváte, ten malý pocit lehkosti. To je ten druh hudby, kterou chci dostat ven. Je divné o to žádat, ale tohle je přesně ten pocit, který bych chtěl," uvedl Greg v rozhovoru pro server Noisey.

Zobrazeno 2714 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 19:31
Kristýna Janošková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste