Vytisknout tuto stránku
st., 29. březen 2017 22:10

Rakovina kůže nás trápí čím dál častěji

I zdánlivě obyčejné znaménko může představovat hrozbu I zdánlivě obyčejné znaménko může představovat hrozbu Zdroj: Thinkstock
O tom, že opalování bez ochrany proti ultrafialovému záření je škodlivé, slýcháme každým rokem. Stále však někteří z nás nevěnují pozornost varováním lékařů a odborníků na nebezpečí rakoviny kůže, kterou trpí čím dál více Čechů.

Rakovina kůže, neboli také melanom je typem rakoviny, který má svůj původ v melanocytech. To jsou buňky,vytvářející nám kožní pigment. České republice patří 12. příčka v celosvětovém žebříčku států s největším výskytem onemocnění právě tohoto typu rakoviny. Na prvním místě, s desetkrát až dvacetkrát vyšším výskytem případů této zákeřné nemoci, se uvádí Austrálie. Mezi další patří například Nový Zéland, Nizozemsko, Dánsko, Velká Británie nebo USA.

Ve střední a východní Evropě jsme dokonce na prvním místě ve výskytu melanomu vůbec. S touto diagnózou předčíme i státy jižní Evropy, jak uvádí statistiky webového portálu Epidemiologie zhoubných nádorů v ČR. Za posledních 30 let se u nás počet pacientů vyšplhal až na čtyřnásobek. Počet onemocnění se každých deset let zdvojnásobí. Jde tím pádem o nádory s nejrychlejší incidencí na světě. V České republice se současný počet nově hlášených melanomů pohybuje okolo osmnácti set. S přibývajícím počtem případů tak roste i úmrtnost. Každý rok zemře na rakovinu kůže asi 450 lidí. Kdybychom to však srovnali s rokem 1978, dostaneme hodnotu dokonce desetkrát menší. Tedy pouhých 45 osob. Výraznější rozdíl mezi muži a ženami se v tomto případě nerozlišuje. Pokud jde ale o počty úmrtí, ženy jsou na tom mírně lépe než muži.

Koho se nemoc týká? Nejohroženější skupinou jsou malé děti, protože jejich kůže je ve velmi mladém věku náchylnější ke slunečnímu záření, a starší lidé. Náchylnější jsou i lidé se světlejší kůží a také lidé s vysokým počtem mateřských znamének. Týká se však i těch, kteří holdují nadměrnému a nechráněnému vystavování na slunci. Mezi nejrizikovější faktory patří slunění v době mezi 10. a 15. hodinou a nedostatečné používání krémů s UV ochranou a nebo používání krémů s příliš nízkým UV faktorem. Nejlépe je se v této době vůbec nezdržovat venku. Uvádí se však také, že ani používání dostatečného množství vhodných opalovacích prostředků člověka neochrání před vznikem melanomu. Opalovací přípravky prodlužují dobu, kterou je možné trávit na slunci, aniž by došlo ke spálení. Negativním účinkům ultrafialového záření je ale i tak obtížné se úplně vyvarovat. Je vhodné aplikovat opalovací krémy v pravidelných intervalech. Nejlépe jednou za 2-3 hodiny.
Větší sklon k tomu trpět tímto typem kožního nádoru mají i ti, kteří se v dětství nebo v mládí často na slunci spálili, nebo jejich spálení bylo rozsáhlejší. To je jedním ze zásadních faktorů, protože bylo dokázáno, že spálení je nebezpečnější než chronické opalování.

Nutná je ochrana především tedy prevence. Používání ochranných krémů s UV faktorem nejméně 15, u dětí faktorem 30 a vyšší. Nošení ochranných oděvů, pokrývky hlavy a vyhýbání se přes poledne přímému slunci. Není vhodné ani ultrafialové záření z umělých zdrojů, jako jsou například solária, protože je pro tělo nebezpečnější než to sluneční. Důležitou prevencí je sledovat změny na těle. Zejména zvětšení znaménka, změnu jeho tvaru, svědění nebo zánětu v okolí. Rizikové skupiny by si měli nechat kontrolovat znaménka specialistou.

Správnou léčbou je chirurgické odstranění melanomu, histologické vyšetření a stanovení stádia nemoci. Možnosti léčby pokročilého stádia nemoci jsou bohužel omezené. Nově se do praxe zavádí biologická léčba, která je cílená a může u některých pacientů prodloužit život.

Zobrazeno 3019 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. březen 2017 14:48
Aneta Navrátilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste