Vytisknout tuto stránku
ne., 2. duben 2017 10:16

Za měsíc tu opět bude Jesenická stovka. Přihlášených je přes dvě stovky.

JESENICKÁ STOVKA 2017 JESENICKÁ STOVKA 2017 Zdroj: www.jesenickastovka.cz
Šumperk - Ve dnech 5. až 7. května se uskuteční tradiční dálkový běžecký závod Jesenická stovka. Převýšení 4150 metrů a 103 kilometrů dlouhá trať jsou opravdovou výzvou.

Závod vedoucí přes celý hlavní hřeben Jeseníků se startem i cílem v Šumperku je už nyní naplněn k prasknutí. Přes dvě stě běžců vyběhne v jedenáct hodin večer a během cesty navštíví známou Ramzovou, Červenohorské sedlo nebo Ovčárnu. Časový limit je neomezený, do výsledkové listiny bude zařazen i závodník, který bude mít na kontě i třicet hodin.

Vzhledem k povaze závodu, kdy jde o nepříliš běžnou délku trati, je určena pro všechny sportovce povinná výbava. Běžet můžete i v noci, čelovka nebo baterka je tedy nepostradatelná. Nutné je i spojení s organizátory přes mobilní telefon. Na vrcholcích bude s velkou pravděpodobností sněhová pokrývka, nechat bundy a čepice doma tedy není nejlepší nápad.

Minulý rok měl vítěz Petr Hének celkový čas jedenáct hodin, jenž byl zároveň s tímto časem novým rekordmanem tratě. Vítězka ženské kategorie Petra Mücková se čtrnácti hodinami, celkově skončila na devátém místě. Jako poslední doběhl za velkého potlesku Olaf Čihák po pětatřiceti hodinách.

Za dálkový se považuje pochod, který má více než padesát kilometrů. V Česku má tento typ extrémního sportu tradici již přes čtyřicet let a stává se stále populárnějším. Kromě Jesenické stovky můžete změřit svoje síly v Pražské stovce nebo v závodu Týnišťské šlápoty.  

Zobrazeno 2217 krát
Naposledy upraveno: po., 3. duben 2017 09:36
Tereza Ocetková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste