Vytisknout tuto stránku
čt., 13. duben 2017 19:37

Nebezpečná hra Modrá velryba dorazila už i do Česka

Modrá velryba je jediný živočich, který je schopen spáchat sebevraždu Modrá velryba je jediný živočich, který je schopen spáchat sebevraždu Zdroj: Jaroslav Krupka
Praha- Sociální sítě jsou pro děti zase o něco nebezpečnější. Teenageři v Rusku vymysleli novou interaktivní zábavu, která je podobná fiktivní hře Nerve z filmu Nerve:Hra o život. Ve hře nazvané Modrá velryba jsou mladí lidé nuceni k drastickým, nebezpečným úkolům, které se postupně stupňují a posledním z nich je sebevražda. Když hráč splní i ten, stává se ,,vítězem".

Modrá velryba má na svědomí už několik desítek životů v Rusku, Kazchstánu, Ukrajině, Bělorusku nebo Ázerbajdžánu. Vznikla už v roce 2015, ale v poslední době se stala fenoménem internetu. Před několika dny se objevila na Slovensku a nyní už i v České republice. ,,Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež,“ potvrdila kapitánka Ivana Nguyenová v týdeníku Policie.

V souvislosti s nebezpečnou hrou se hovoří o úmrtí dvou mladých českých dívek, které minulý týden srazil vlak u Mlékojed na Mělnicku. Případ je prověřován policisty, z důvodu nezletilosti dívek se rozhodli neuvádět žádné další podrobnosti, ovšem souvislost úmrtí s Modrou velrybou nevyloučili.

K zapojení do hry stačí pouze použít správný hashtag, poté už si dotyčného vyhledá správce. Zpočátku jsou úkoly jednoduché, na konci však pomocí psychického vydírání dítě donutí k sebevraždě. Hru ovládají hackeři, kteří se nebojí mladým lidem vyhrožovat zabitím rodičů nebo jejich blízkých, vystresované dítě pak raději v mnoha případech přistoupí na sebevraždu. Hlavního tvůrce hry policisté již dopadli, nyní ji však vedou tzv.kurátoři, kteří jsou rozmístěni v několika státech v Evropě. Policisté se momentálně snaží spojit s administrátory Facebooku a Instagramu a zamezit dalším dětem, aby se do této nebezpečné aktivity zapojily.

 

Zobrazeno 2741 krát
Naposledy upraveno: ne., 16. duben 2017 16:43
Aneta Daněčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste