Vytisknout tuto stránku
út., 18. duben 2017 12:12

Jak slavíme Velikonoce na Slovácku

S harmonikou S harmonikou Zdroj: Jana Matějíčková
Někomu se představa dodržování velikonočních zvyků může zdát nudná. Já to však vidím jako udržování tradic, kdy mladí kluci pořád chodí společně po vesnici v krojích (nebo oblecích) a „mrskají“ kamarádky. Zazpívá se při tom hodně písniček, vykřičí hlasivky a vypije ještě víc slivovice. Kluci mají s sebou harmoniku, která nestíhá oddechovat.

Za den přijde do domu deset dvacet návštěvníků, a to se my, holky, musíme jinak otáčet. Do noci se smaží řízky, dělají chlebíčky a peče štrůdl. A to nemluvím o velikonočních kraslicích, které ještě několik z nás poctivě dělá, ať už se jedná o vyškrabování, lepení slámy nebo techniku horkým voskem.

Kluci se většinou schází v neděli před velikonočním pondělím, aby si z vlastnoručně utrhaného vrbového proutí upletli korbáče (=pomlázku). Nejhorší je, když z vás ráno strhnou peřinu a hned vyzkouší pomlázku, jestli vás probudí. Věřte, že probudí.

Letos jsem zažila i vylití pánské vůně na oblečení, a řeknu vám, není to nic příjemného. Ale jsou Velikonoce, a tak to „mrskáčovi“ odpustím, převleču se a jedeme dál. Ještě, že nebydlím ve vedlejší vesnici, kde se holky polévají kýblem studené vody.

Člověk si může Velikonoce užit a strávit příjemné chvíle se známými, které celý rok nevidí. Musí si ale v tom celém shonu najít tu svoji cestu, aby ho to bavilo. Já jsem například každý rok dělávala voskové kraslice, které mě ale už po několika letech přestaly bavit. Proto jsem se vrhla na lakování a krajkování vajíček. A to nemluvím o vajíčkách, kterým jsem nalepila oči a udělala vlasy z umělé trávy. Člověka třeba napadne nějaká „blbinka", která se hned chytne. Očičkové kraslice byly totiž rozebrané jako první.

 

Kraslice

 

18049745 674720296045508 297452713 o                                                                   

Zobrazeno 2071 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 18:31
Jana Matějíčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste