Vytisknout tuto stránku
st., 19. duben 2017 14:21

Festival Bennewitz rozezní Českou Třebovou

Oficiální plakát festivalu Oficiální plakát festivalu Zdroj: Kulturní centrum Česká Třebová
Česká Třebová – Devatenáctý ročník festivalu Bennewitz v České Třebové má opět co nabídnout. Patronem letošního ročníku je houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který vystoupí například s Virtuosi Pragenses nebo se slovenským orchestrem Cigánski diabli.

Koncert, který se uskutečnil ve středu 19. dubna v sále Kulturního centra Česká Třebová, odstartoval akci konající se ve dvou blocích, první od této středy do soboty a druhý od pátku 28. dubna. To je oproti předchozím ročníkům novinka. Tento rok festival nabízí celkem šest koncertů a výstavu houslí z celého světa z období 18. – 21. století.

Na zahajovacím koncertě vystoupil komorní orchestr Virtuosi Pragenses s houslistou Jaroslavem Svěceným, hobojistou Zdeňkem Rysem, violistou Karlem Untermüllerem a barytonistou Filipem Banžákem. Den poté, tedy ve čtvrtek, ukáže své umění violistka Jitka Hosprová s uměleckým přednesem Jana Šťastného na koncertě nazvaném Hudba a slovo v proměnách staletí. Dále můžete v Malé scéně toho dne vidět klavíristu Václava Máchu nebo opět Jaroslava Svěceného.

 Zajímavým lákadlem by pro účastníky akce mohl být i páteční Chrámový galavečer, kterého se zúčastní Pavel Svoboda, mezzosopranistika Eva Garajová nebo Marek Zvolánek. Galavečerem diváky provede herečka Bára Munzarová. Sobota nabídne už zmíněnou výstavu houslí, kterou okomentuje dramaturg festivalu Jaroslav Svěcený ve třech časech během dne. První blok zakončí Cigánski diabli s patronem a houslistou Svěceným ve velkém sále Kulturního centra.

Druhý blok zahájí v pátek 28. dubna Komorní orchestr Jaroslava Kociana. Koncert zároveň oslaví padesáté výročí založení orchestru vedený taktovkou manželů Mimrových, kteří působí v Základní umělecké škole v České Třebové. Závěrečnou třešničkou na dortu bude smíšený pěvecký sbor Bendl, který vystoupí v rodné vesnici Antonína Bennewitze. „Koncerty v Přívratě máme ve sboru Bendl všichni opravdu rádi. Početné publikum reaguje vždy velmi pozorně a přívětivě. Navíc na těchto vystoupeních pokaždé přivítáme některý ze spřátelených pěveckých sborů, tentokrát je to sbor Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou,“ sdělil dirigent sboru Bendl Josef Menšík.

Hudební festival nese své jméno podle rodáka z vesničky Přívrat, Antonína Bennewitze. Ten byl nejen houslista a pedagog, ale i spoluzakladatel Českého kvarteta a od roku 1882 ředitel Pražské konzervatoře. „Je výraznou osobností naší hudební kultury. Přesto u nás jeho jméno zná spíše jen minorita odborníků a lidí z oblasti klasické hudby. Budu se proto snažit udělat vše pro to, abych prostřednictvím českotřebovského festivalu představil tuto velkou osobnost široké veřejnosti doma i v zahraničí,“ říká dramaturg a patron festivalu Jaroslav Svěcený.

Zobrazeno 2231 krát
Naposledy upraveno: čt., 20. duben 2017 16:13
Markéta Jasanská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste